hirdetés

Nemcsak hogy túlélték, de meg is erősödtek a taxitársaságok a közösségi autószolgáltatókkal vívott harcban. Legalábbis nagyon úgy tűnik.

taxi22015 második és 2016 első felében az UBER-től voltak hangosak a taxitársaságok mindennapjai, azonban elemezve a társaságok beszámolóit, egyértelműen sikeresnek könyvelhetik el az elmúlt időszakot.

Bár a piac továbbra is az egyéni vállalkozókról szól, 2015-ben 13 százalékos árbevétel-növekedésről számoltak be a taxitársaságok, ezzel a piacon működő cégek árbevétele megközelíttette a 10 milliárd forintot – mondta Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs vezetője.

Összességében mindenképp pozitív jelenség, hogy a veszteséges évek után immár 2 évet zárt pozitív eredménnyel a szektor. A cégek árbevétel-arányos eredményessége ugyanakkor minimális, ami részben a piac telítettségének, részben az egyéni vállalkozók körüli szürkegazdaságra vezethető vissza.

Nagy kérdés, hogy az online kassza 2017-es bevezetése milyen hatással lesz a szektorra. Vélhetően komoly átrendeződés várható, mint ahogy az az online kassza korábbi bevezetéseinél is tapasztalható volt. A szürkegazdaság visszaszorulásával a nagyobb társaságok tovább erősödnek, és összességében mindenki magasabb bevételekről és adókról fog beszámolni. A legalizált forgalom ugyanakkor kellemetlenül fogja érinteni azokat az egyéni vállalkozókat és mikrovállalkozásokat, akik eddig csak ügyeskedéssel tudták kitermelni a költségeiket.

A megugró bevételek vélhetően magas cégtörlési számmal fognak párosulni, de összességében tisztulni fog a piac, ami mind a taxisok, mind az utasok, mind az ország gazdasága szempontjából hasznos – közölte az Opten szakértője.

A szektorban jelenleg mintegy 800 cég működik közel 2000 alkalmazottal, de az ágazat gerincét a mintegy 6000 egyéni vállalkozó adja. Az online kasszarendszer bevezetésével vélhetően az egyéni vállalkozók szerepe csökkenni fog, de drasztikus változások azért vélhetően nem várhatóak.
Az UBER visszaszorulásának és a fehéredő piacnak vélhetően a nagy taxitársaságok lesznek a legnagyobb haszonélvezői. 1-2 kivételtől eltekintve a nagy cégek eredményesebb évet zártak 2015-ben, mint 2014-ben, és az UBER-sztoriból megerősödve jöttek ki. Úgy tűnik, tanultak is a közösségi történetből, legalábbis a mobilalkalmazások ma már természetessé váltak a taxik életében is, ami korábban kevésbé volt jellemző.