hirdetés

A belügyminiszter kész válaszolni konkrét kérdésekre a Pegasus-ügyről a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén. Persze lehet, hogy ülés sem lesz, mert a Fidesz politikusai nem akarnak ezen üggyel foglalkozni. Tény kérdése, hogy a jelenlegi törvények alapján nehéz valakit törvénytelenül lehallgatni, megfigyelni. Persze kiskapuk vannak és erre jó példa volt a néha Kiss Ernő dandártábornok büntető ügye, ahol kiderült jogtalanul hallgatták le a vádlott főrendőrt.

 

2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak – jelentette ki a belügyminiszter Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek írt, hétfőn az MTI-hez is eljuttatott válaszában.

Pintér Sándor hozzátette: ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják.

A belügyminiszter azt írta: a független képviselő konkrét kérdéseit kész megválaszolni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén.

Szél Bernadett “Ki vásárolta meg az izraeli kémszoftvert, és mely belügyi, vagy nemzetbiztonsági szervek vettek részt az illegális megfigyelésekben?” címmel nyújtotta be írásbeli kérdését a belügyminiszternek.

Erre válaszul Pintér Sándor kiemelte: “Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el”. Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik – szögezte le a belügyminiszter.

Sajnos volt rá példa, hogy közismert ügyvédeket hallgattak le törvénytelenül de Kiss Ernő tábornok büntetőügyében is felmerült, amely 2011 után indult, hogy lehallgatását egészen más ügyben rendelte el az illetékes bíró, de ezt az igen jelentős eseményt a főrendőr ellen ítélkező bíróság nem kívánta vizsgálna. Az Esti Újság Kiss Ernő pereiről tudósított és ott megírtuk, hogy a dandártábornokot jogtalanul hallgatták le és az ere vonatkozó bizonyítékokat is megjelöltük. A robotzsaru rendszerében minden rögzítve van, számokkal betűkkel és ezek alapján minden egyes ügyben kideríthető, hogy miért és mely ügy miatt hallgatnak le bárkit is. Kiss Ernő ügyében kiderült de ez senkit nem érdekelt, hogy nem Kocsis István vesztegetési ügye miatt hallgatták őt és egy nyugalmazott főbírót.

A belügyminiszter állítása mindenben  igaz és valós, mert Kiss tábornok lehallgatását igaz a szolgálatok végezték de ők bírói engedély alapján jártak le, azaz törvényesen. Az már más kérdés, hogy ők is átlettek verve mert a lehallgatást kérő szervezet más ügyben kérelmezte a megfigyelését Kiss tábornoknak. Így úgy tűnik van kiskapu a rendszerben és ki lehet játszani a jelenlegi törvényeket egy egy személy megfigyelése érdekében, de feltehetőleg ilyen más demokratikus országban is van.

(Csákány )