hirdetés

Kezdődik elölről Simonka György volt Fideszes honatya pere két és fél év után. A korábbi fideszes politikust és társait bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolja az ügyészség. A bírócsere nem szerencsés és az ítélet kimenetelét is jelentősen befolyásolhatja, hisz a hosszú időmúlás, és a per elhúzódása enyhítő körülmény.

 

Közel 25 tárgyalási nap nap és több mint két és fél év után október közepén elölről kezdik Simonka György egykori fideszes országgyűlési képviselő büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken.

A tárgyalást eddig vezető bíró, Metzing Márton pályázata sikeres lett, így immár a Kúria büntetőbírájaként folytatja, ezért új bírót jelöltek ki a tanács élére. Neki azonban el kell mélyednie az ügy részleteiben, ezért a már így is hosszú tárgyalási szünet után október közepére írták ki az újabb tárgyalási napot. -közölte Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője.

A sajtószóvivő elismerte, hogy az újrakezdés, „nem szerencsés, végképp nem optimális, de szakmailag és szervezetileg elkerülhetetlen ez a lépés, hiszen kollégánk távozott a Fővárosi Törvényszéktől”. A büntetőeljárásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy az eddig a büntetőperben keletkezett anyagot rövidebben és a lényeget érintően olvassa fel és tekintse át a tanács az új eljárásban, így nem kell mindent felolvasni, ami az elmúlt közel 25 tárgyalási napon elhangzott.

Elismerem, ez is napokat vesz igénybe, ahogy sok múlik a per szereplőin, a vádat képviselő ügyészségen, a vádlottakon és védőiken, hogy ők az eddigi tárgyalások mely részeit kívánják szó szerint visszahallgatni. Egyben arra is lehetőségük lesz, hogy kezdeményezzék: a per során eddig meghallgatottak közül egyeseket vagy néhányakat újra meghallgasson a bíróság – folytatta Szabó.

 

(Predrag M.)