hirdetés

Négy szakszervezet fogott össze amiatt, mert a rezsicsökkentés következtében a közműszolgáltatóknál több tízezer dolgozó állása kerülhet veszélybe.

elbocsátások

A bánya- és energiaipari, villamosenergia-, vegyipari, vízügyi szektorban dolgozók munkahelye kerülhet veszélybe, ugyanis a közműszolgáltatóknál az állami tulajdon növelése és a hatósági árszabás miatt a külföldi tulajdonosok komolyan visszafogták a beruházásaikat Magyarországon, ami elbocsátásokkal is együtt jár – ezt Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke jelentette ki.

A négy szakszervezet a közműszolgáltatói szektorban foglalkoztatottak állásának megmentése érdekében közös megállapodást és cselekvési tervet dolgozott ki.

A villamosenergia-ipari ágazatban mintegy 22 ezer ember dolgozik. Közülük több mint tízezren külföldi tulajdonú vállalatnál, amelyek ha tudják, hogy tíz év múlva nem lesznek itt, akkor leállnak még a karbantartással is, amivel jelentősen romolhat a létesítmények állaga, az üzembiztonság – tette hozzá.

Az összefogás kezdeményezői a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Magyar Vegyipari, az Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ).