hirdetés

Recsken mégis csak történik valami.   A helyi károsultak kapnak pénzt az államtól azaz tőlünk az adófizetők pénzéből, és nem az andezit bányát üzemeltető cégtől, ami picit meghökkentő. Talán a bánya cégnek kellene saját zsebből helytállnia, nem ? A hétfő esti Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával olvasható az a kormányhatározat, amely 500 millió forintos határig kártalanítja azokat, akiknek károsodott a lakóingatlanja Recsken a június 8-án történt villámárvíz okozta sárlavina miatt.

Részletesen beszámoltunk arról, hogy június 8-án a hatalmas esőzés után iszap öntötte el Recsken a Hunyadi sor utolsó szakaszának mintegy húsz lakóingatlanát, mintegy 50–60 ember kiköltöztetését is elrendelték. A helyi polgármester, de a recskiek is azt állították, hogy a felettük lévő bányából jött az iszap. A bányacég, az Andezit-Bau Kft. Nagy István, valamint a fideszes Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona. A kft. a sárlavina után helyiek elmondása szerint 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki családonként.

Egy recski testületi ülés jegyzőkönyve szerint egyébként ebből a bányából szállítanák a követ a többi közt a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez is.

A friss Magyar Közlönyben olvasható, hogy az 500 milliós forrás „terhére az érintett személyek lakhatásának megteremtése érdekében külön kérelem benyújtásával egyedi támogatást nyújtson az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: MR Lakásalap NKft.) részére támogatási előlegként, a támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján, azzal, hogy a támogatói okiratban rögzítse, hogy

a) az 5. pont alapján készített jelentésben foglalt megállapításokat az MR Lakásalap NKft. figyelembe veszi,
b) a fel nem használt támogatást az MR Lakásalap NKft. köteles a központi költségvetés javára visszafizetni,
c) ingatlanvásárlás esetén a vételár megfizetésétől számított 15 napon belül írásban tájékoztassa a belügyminisztert.”

A határozatban az is olvasható, hogy a kormány „felhívja a belügyminisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Heves Vármegyei Kormányhivatal útján – az MR Lakásalap Nkft. bevonásával – készítsenek jelentést az érintett ingatlanok hosszú távú használhatóságának, lakhatóságának kérdéseiről, azzal, hogy a vizsgálat térjen ki arra, hogy az ingatlanok károsodása összefüggésben van-e az időjárás okozta eseményekkel.”

Az ügyben bányahatósági vizsgálat és az ügyészség által elrendelt nyomozás is zajlik. Igaz a rendőrség egyszer már megszüntette a nyomozást. Korábban a helyiek többször elmondták: egy nagyobb eső rájuk moshatja a bányában felhalmozott földet.