hirdetés

Ez egy 144 országra kiterjedő kutatásból derült ki. A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a férfiaknál átlagosan napi 50 perccel dolgoznak többet a nők, mivel az olyan nem fizető munkák, mint a családdal és a háztartással kapcsolatos teendők, még mindig nagyobb részben a nőkre hárulnak.

hazimunkaA nemek közötti szakadékról szóló Global Gender Gap Report szerint a nem fizető munkák, úgy mint a háztartásvezetés, a gyermeknevelés vagy az idősgondozás, még mindig a nőkre rónak terheket, és akár 170 évbe is telhet, mire sikerül elérni a nemek közötti gazdasági egyenlőséget. A tavalyi adatokhoz képest 50 évvel később történhet meg a kiegyenlítődés, tehát ezen a téren globálisan visszaléptünk.

A mutatók szerint a gazdasági lehetőségek terén 2008 óta nem volt ekkora szakadék a nemek között. Az elmúlt egy évtizedben csaknem negyedmilliárd nő lépett be a globális munkaerőpiacra.

A jelentés szerint a férfiak ugyan 34 százalékkal több fizető munkát végeznek, mint a nők, de továbbra is a nők töltenek több időt a nem fizető munkákkal. Utóbbi tényező figyelembevételével a WEF számításai szerint a nők átlagosan több mint egy hónappal dolgoznak többet évente, mint a férfiak.

Indiában, Portugáliában és Észtország évente több mint ötven, Nagy-Britanniában csaknem 12 nappal dolgoznak többet a nők, mint a férfiak.

A vizsgált országok közül mindössze hatban dolgoznak több órát a férfiak, mint a nők, és ezen országok közül három skandináv állam, amelyekben a gyermekek gondozását lehetővé tevő szülői szabadság viszonylag egységesen osztható el férfiak és nők között.

Összesítve a nemek közötti egyenlőség tekintetében Izland került az első helyre, utána Finnország és Norvégia következik a sorban. Magyarország a 101. helyen áll.