hirdetés

Hosszú évtizedek után kínai középiskola lesz a XV. kerületi Neptun utcai általános iskolából. A Klik arra hivatkozik, hogy kevés a gyerek. Igaz  korábban egy rejtélyes levélben más állt, de az eltünt. A szülőknek a környék három iskoláját ajánlották fel, hogy oda vigyék a gyerekeiket. Persze itt is  maradhatnak, hisz ezt eddig senki sem mondta ki, hogy nem. A gyerekek, a szülők és a tanárok elkeseredettek és tehetetlennek érzik magukat. Az Önkormányzat pedig az ügyben, ha akarna se tudna nagyon mit tenni, hisz a kerületben a DK-s polgármester Hajdú László keze  meg van kötve a fideszes többség miatt.

Neptun suli

Állítólag a Neptun utcai suli nincs kihasználva. Ez a baj és ez lett a veszte. Eredetileg 1200 fősre tervezték de mivel kevés volt a tanuló 800 fős  lett. Nos ez sincs kihasználva, hisz alig háromszáz diák tanul itt az egykor szebb napokat látott intézményben.  Nos a döntés körül sok a furcsaság és sok a pletyka. Talán jobb lett volna őszintén mindenkinek elmondani a gondját a Kliktől kezdve. De nem ez történt. Így például az az alapinformáció sem jutott le a szülőkhöz, hogy a kínai suliba, amely pár sarokkal odébb van és jön majd ide, több a magyar diák, mint a kínai. Aztán arról sem beszél senki, hogy miért nem veszi át az itt tanuló gyermekeket az új kínai suli ? Hát legfőképp azért nem, mert elvileg köteles lenne őket átvenni ! Tanárostól ! De valamiért ezt nem hírdeti a neves Klik és az ellenzéki vezetésű önkormányzat, amelyben azonban a fideszes diktál.

Eredetileg nem erről volt szó. A XV. kerületi Neptun utcai Általános Iskola április 9-én kapott levelet Hanesz Józseftől, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökétől, melyben az állt, hogy elkezdik az iskola átszervezését, mert a Kavicsos közben lévő magyar–kínai két tannyelvű általános iskola „középiskolai tagozatokkal szeretne bővülni”.

A kínai iskola működtetője az OMSZI Nonprofit Kft., a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Az MNV kereste meg kérésével a Kliket, és Hanesz úr a Neptun utca 57. szám alatt lévő lakótelepi iskolát jelölte ki a „keleti nyitás” bázisának. Ez a levél aztán – amelyet ismertettek a tantestület előtt – szőrén-szálán eltűnt.

Aztán született aztán egy második levél, amelyben a Klik már úgy fogalmazott, hogy „nincs kihasználva” az iskola, kevés a gyerek, a 650 férőhelyes intézménybe csupán 284-en járnak. Azért van szükség az „átszervezésre”, mert csak 55 százalékos a kihasználtság. A tanárok hiába érveltek azzal, hogy 69 sajátos nevelési igényű tanítványuk van, akik a tanulási vagy az egészségügyi problémáik miatt megkülönböztetett bánásmódot igényelnek

Természetesen érvek akadtak, a bezárásra, hisz a kerület többi iskolájában is csak 65-70%-os a kihasználtság.  Az iskolaváltás mellett élénken agitált László Tamás fideszes képviselő (polgármester volt a kerületben) az április 14-ei szülői fórumon hívatlanul megjelent, felült a pulpitusra, és végül ő válaszolt a kérdésekre. Állítólag minden érvet lesöpört.

Azt mondta, önsorsrontók vagyunk, mert nem vagyunk hajlandók belátni, hogy az innen két kilométerre lévő iskolában mennyivel jobb lesz a gyerekünknek. Azt is kérdezte, miért nem akarjuk megérteni, hogy a másik iskolát, amelyet kijelöltek számunkra, EU-s pénzből újították fel. Kicsit el is szégyelltük magunkat amiatt, hogy ki mertünk állni a gyerekeink mellett. –mondták a szülők.

Elküldtük a Kliknek kérdéseinket szerdán, választ nem kaptunk. A Neptun utcai iskola ügyében ugyanaz a ködösítés zajlik, mint ami a Wallenberg iskola ügyében történt. Amikor Rétvári Bencét, a humántárca államtitkárát arról kérdezték a parlamentben, hogy ki döntött a neptunosokról, az államtitkár azt felelte, az önkormányzat kezdeményezte az átszervezést. Az önkormányzatnál viszont nem tudtak róla, és csak a jövő szerdán foglalkoznak először az üggyel testületi ülésen. A tanárok szerint a helyi képviselők nem számítanak, csak véleményezési joguk van.

Az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke, Vlasics Ágnes arról tájékoztatott, hogy a gyerekeknek és a tanároknak három másik iskolát ajánlottak fel. A szülők kevés esélyt látnak arra, hogy a döntést, amelyet a fejük felett hoztak, megmásítsák.

(Fotó: Esti Újság-Népszabadság )