hirdetés

Az LMP-s Hadházy Ákost és Szél Bernadettet egy hónapos küzdelem után beengedték a nemzeti konzultációk gyűjtő és tároló helyszíneire. Újságírót, fotóst nem vihetett magával, egy fotós később mégis megjelent, a kormany.hu fotósa, lesz is szerepe. Hadházya látogatáson arra jutott, hogy 99%-os bizonyossággal kijelenthető, hogy nincs annyi kitöltött ív, mint amennyiről a kormány beszámol.
nermzrti konzultációA nyilvánosság kizárásával zajló látogatáson bejárta az ívek három állomását. Az első állomása a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. egyik VIII. kerületi telephelye volt. Itt kiveszik a borítékokat a postáról érkező dobozokból, és elméletileg átvilágítják, hogy nincs-e bennük robbanószer. Nyilvántartás nem volt, elmondása szerint tehát rögtön az első állomása olyan az ívek kezelésének, ahol bárki elvehet, vagy hozzátehet az ívekhez, hiszen azt nem vezetik rendesen. De a második helyen a konzultációs íveket és a visszaküldők adatait tartalmazó lapot válogatják szét, itt sem volt nyilvántartás. Először azt mondták, nem mutathatnak, aztán mérgesen azt, hogy nincs is. Végül a Kopint Datorg Kft. irodájába ment, ahol a konzultációs ívek számítógépes feldolgozását végzik.
Nyilvántartást itt sem mutattak neki. Viszont elhangzott egy beszédes párbeszéd. A HírTv Célpont című műsora most bemutatta azt a hangfelvételt, amin hallható, ahogy az ottani vezető elmondja, mikor mennyi ív érkezett be, és ebből kiderül, november 13-ig 400 ezer. Másnap, november 14-án Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára 1,1 millió visszaküldött ívről beszélt. Hadházy számításai szerint a most legutóbb bemondott 1,7 millióból is kb 900 ezer lehet igaz. Az is csodálatos, ahogy a HírTv ismét megmutatta: online úgy is ki lehet tölteni az íveket, ha az emailcím beírása helyett csak beletenyerel az ember a billentyűzetbe. Lázár János mesterkommunikációja az volt ezzel kapcsolatban: tudnak a hibáról, de bíznak benne, hogy nem él vele vissza senki.

De a legszebb abban, ahogy a kormány reagált nem is az, hogy azonnal Sorosozni, Soros-katonázni kezdett, és még csak nem is az, hogy a kormánymédia meg arról írt, hogy állami munkavállalókat sértegetett azzal, hogy képviselőként meg akarta nézni ezeket a konzultációs íveket. Hanem az, hogy a harmadik helyszínre kiküldtek a Kormany.hu-tól egy fotóst, hogy készítsen Hadházyról képeket. Lehetőleg olyat, ahol rengeteg dobozzal látható. Nyilván, a lejárató, cáfoló cikkekhez az mutat jól.
A kép alá oda is írta az Origo, hogy “Szél Bernadett és Hadházy Ákos a Kormány.hu által közreadott fotón. A háttérben a nemzeti konzultációs íveketet 500-ával gyűjtő dobozok. Az LMP elnöke mégis azt nyilatkozta, hogy az egész konzultáció kamu, nyilvántartás nincs, még egy kockás papír se”.

Hadházy nem titkolta, hogy mögötte a falhoz felstócolt dobozok mind üresek voltak.

Egészen konkrétan még rá is kérdezett ott, hogy akkor ezek a dobozok mik, és mondták neki, hogy ezek üresek. Mellette látható is, egy részük már vagy még lapra össze voltak hajtva.