hirdetés

A különféle bűnügyekkel vádolt műtrágya király szerint elakarják tőle venni erővel a cégét, mert a jelenlegi kormánnyal nem szimpatizál. Bige László az agrárminiszter vádjára, hogy ő megkárosította. gazdákat tételes cáfolta, és megírta több mint 29 milliárd forinttal támogatta a termelőket. A Nitrogénművek tulajdonosa jelezte a gáz árát sajnos ő nem tudja befolyásolni, mert nem politikus.

 

Bige László levelében reagált Nagy István agrárminiszter  vádjaira.  Idézzük.

„Az elmúlt napokban Ön hevesen kampányol a mellett, hogy kiszámolják, mennyivel károsítottuk meg a magyar gazdákat az elmúlt 10 évben… Segítünk egy kicsit a számolásban Önöknek” – kezdi Bige, aki szerint Nyugat- Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. „Ez azt jelenti, hogy mintegy 29 milliárd 880 millió 107 ezer 885 forinttal segítettünk a Magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények!” – írta, majd egy kisebb statisztikai adathalmazzal bizonyította szavai igazságát.

„A végfelhasználói ár big bag-be csomagolva, német régióban tonnánként 700-750 euró között van. Benelux és Skandináv államokban 750-800 euró a tonnánkénti ár. Anglia és Franciaország ettől még magasabb. Mi ehhez képest ma tonnánként 585 áron szállítjuk csomagolva a végfelhasználók udvarára” – cáfolta meg az agrárminisztert.

Nagy István korábban, úgy nyilatkozott: Bige László „felbecsülhetetlen kárt okozott” azzal, hogy cége – piaci helyzetét kihasználva – drágán adta a műtrágyát. Ezt követően pedig beígérte, az Agrárminisztérium számszerűsíti, mennyi pénzzel károsította meg Bige, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat – közölte a miniszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) tanácskozásán.

Ezt követően Bige újra kifejtette, tudja, hogy miért üldözi a Fidesz-kormány:

„Ön azt állítja, hogy a GVH büntetés (11,05 milliárd forint) helyes volt úgy, hogy nincs tudatában a valós piaci helyzettel. Magyarországnak ilyen… mezőgazdasági minisztere még soha nem volt. Ön politikát akar a világpiaci trendekbe vinni. A világpiaci gáz árat én nem tudom befolyásolni. Mindezt azért csinálják, mert én nyíltan elmondtam, hogy az Önök politikájával én nem értek egyet.”

Bige felsorolta mivel is nem ért egyet.
Nem ért egyet a lopással és a protekcionista gazdaság politikával.
Nem ért egyet azzal, hogy Magyarországot nem iparosították újra.
Nem ért egyet azzal, hogy azt mondják, hogy a magyar autóipar jól teljesít, mert a magyar autóipart Audinak, Mercedesnek és Suzukinak hívják, ahol „mi csak napszámosok vagyunk”.
Nem értek egyet azzal, hogy „mindenkinek van munkája, igaz Ausztriában, Németországban és Angliában, viszont ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége itthon szeretne dolgozni.”

Nos Bige László műtrágya birodalmát minden bizonnyal hamarosan így vagy úgy de elveszi az állam vagy egy NER lovag. Persze szépen lemegy majd a büntetőpere sokasága és feltehetőleg sokan abban bíznak a bíróság majd elítéli Bigét. Azonban nehéz lesz és hiába cserélték le a bírókat azok nem fognak a politikus kénye kedve szerint ítéleteket hozni. Persze lesz még sok-sok hatósági bírság is, hátha elfogy Bige pénze és nem fog tudni fizetni. Szóval ez a cica egér harc hosszú évekig fog tartani és minden érintett vesztes lesz a végén.

( Csákány)