hirdetés

Nincs könnyű helyzetben a műtrágya-király Bige László és nem lélegezhet fel, hiába mentették fel első fokon a Nyíregyházi Törvényszéken, minden vádpont alól. Másodfokon ugyanis várhatóan az ügyészség letöltendő büntetés kiszabását kéri Bigére és az ítélet megváltoztatását is kezdeményezik. Így bármi lehet de még az is elképzelhető, hogy minden kezdődik elölről felsőfokon.

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta Bige László vesztegetési ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség – értesült a Magyar Nemzet. A vesztegetéssel és okirat-hamisítással is vádolt vállalkozót áprilisban első fokon a Nyíregyházi Törvényszék egyszer már felmentette.

A vádirat szerint Bige a 2009 végén üzleti kapcsolatba került a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójuk során a vádlott felajánlotta ezen cégvezetőnek, hogy nagy mennyiségű, valótlanul leértékelt műtrágyát ad át részére, amelyet a saját vevőkörének így haszonnal tud tovább értékesíteni, részben számla nélkül. Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak.

Az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot juttatott vissza Bigének, amivel a saját cégének nem számolt el.

Az ügyészség a Nyíregyházi Törvényszék áprilisi felmentő ítélete után rögtön jelezte, hogy fellebbezni készül.

A fellebbezés kérdésében a végső döntést majd a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fogja meghozni. Az írásos fellebbezésben a vármegyei főügyészség azt indítványozta, hogy a Debreceni Ítélőtábla változtassa meg az ítéletet, és állapítsa meg a vádlott bűnösségét, illetve letöltendő börtönbüntetést kért. A Magyar Nemzet azt írja, hogy az ezzel kapcsolatos indítványukat még nem nyújtották be az illetékes bírósághoz.

Nos bármi lehet Bige-ügyében. Még az is előfordulhat, hogy minden kezdődik majd elölről, ha az Ítélőtábla úgy látja, hogy az ügyészség panasza és fellebbezése alapos.

Bige László, az egyik leggazdagabb magyar, aki nem a Fidesz embere. A műtrágya-király  kálváriája a hatóságokkal évek óta tart. A számtalan eljárásban és büntető ügyekben már számos fejlemény történt már, a leglátványosabb fordulat az volt, amikor 2020 őszén őrizetbe vették a milliárdost, miután a nyomozók szerint leértékelt műtrágyákkal ügyeskedett. Bige ellen egyébként egy másik vesztegetési büntetőügy is folyamatban van .

A vállalkozó általában azzal magyarázza az ellene folyó vizsgálatokat, hogy ő nem része a NER-nek, illetve sokszor idézi fel régi konfliktusát Csányi Sándor OTP-vezérrel is. Bár, hogy ez mi azt eddig nem árulta el Bige és feltehetőleg sosem fogja.