hirdetés

Foghatja a fejét a MOL vezér. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyanis elutasította Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója Horvátország ellen, szabad mozgásának korlátozása miatt benyújtott keresetét. Az EJEB szerint a MOL vezére Horvátországban nem merített ki minden jogi lehetőséget. Azaz a fagyi visszanyalt s hiába volt a sok hűhó, meg magyarországi kamu büntetőeljárás és felmentés, Hernádi a horvátok körözése miatt sehova nem tud utazni úgy tűnik.

 

Hernádi Zsolt az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett mozgás szabadságának elvére hivatkozva nyújtott be panaszt emberi jogainak megsértése miatt 2015 júniusában Horvátország ellen, azt hangsúlyozva, hogy a horvát hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs és fogva tartási végzések ténylegesen megakadályozzák abban, hogy elhagyja Magyarországot.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság döntése szerint Hernádi Zsolt nem merítette ki a helyi jogorvoslati lehetőségeket Horvátországban, ezért keresetét a strasbourgi bíróság nem tudja befogadni.

Noha a panaszos kérelmében megemlíti az európai elfogatóparancsot és annak Magyarországon kívüli szabad mozgására gyakorolt következményeit, a bíróság úgy találta, hogy az előzetes letartóztatás elrendelésének felfüggesztésére irányuló panasz alkotmánybíróság előtti előterjesztése nem megfelelő – írták.

A bíróság megállapítása szerint Hernádi Horvátországban az alkotmányossági felülvizsgálatban nem hivatkozott az európai emberi jogi egyezmény mozgásszabadságot garantáló passzusára, és konkrétan mozgásszabadságának korlátozására sem hivatkozott horvátországi beadványában, csak a vonatkozó horvát jogszabály értelmezését vitatta a vele szemben elrendelt letartóztatási parancs jogszerűségét megkérdőjelezendő.

Hernádi Zsolt a horvát hatóságok szerint 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt, hogy a Mol befolyást szerezhessen a Mol-INA olajvállalat irányításában. A volt horvát miniszterelnök azóta börtönbüntetését tölti.

Hernádit furán hangzik de Magyarország és a tanácsadói ejtették ország-őrizetbe. Ha simán kiutazik és megjelenik az ellene is folyó eljárás során, már rég túl lehetne mindenen. Őrizetbe úgysem vették volna. Ehelyett indult egy már-már kamunak tűnő büntetőeljárás ellene itthon, amelyben jól felmentették. Igaz ez a horvát eljárás alól csöppet sem mentesítette, de ő elhitte. Aztán jöttek a horvát körözések és kiadatási kérelmek. Ezt is jól elutasította Magyarország. Azonban a körözések folyamatosak és , ha Hernádi utazik és olyan országba ahol van a déli szomszédainkkal kiadatási egyezmény, nos akkor bajban lesz a MOL vezére.