hirdetés

A Puskás Akadémia főszponzora, vezetője, és a miniszterelnök jó barátja a világhírű gáz- és vízszerelő Mészáros Lőrinc polgármester és sikeres vállalkozó zsebelheti be Felcsút állami földjeit. Mészáros agrárcége ugyanis a 640 hektárnyi föld haszonbérlője. Az a csúfság pedig Felcsúton aligha fog megesni, hogy más kapja majd meg az állami földeket. Mészárosnak a gigaméretű földterület megszerzése alig 1 milliárdjába fog kerülni, amit könnyedén és dalolva fizethet ki, hisz igen jól fizető állami tendereket nyert meg cégeivel.

mészáros-orbán

Végleg megszerezheti Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa azokat az állami földeket, amelyeket eddig csak haszonbérbe kapott meg. Meghirdették ugyanis azokat a Felcsút környéki földeket, amelyeket jelenleg a családi cége, a Búzakalász 66 Kft., illetve felesége, Mészáros Beatrix és testvére, Mészáros János bérelhetnek. A Blikk szerint Simicskáékkal ellentétben Mészárosék lehetnek a kormány földértékesítési programjának nyertesei. A kormányfővel összevesző Simicska Lajos ugyanis örülhet, ha száz hektárt megment a tízezer hektárt meghaladó földjeiből, amelyeket az érdekeltségébe tartozó cégek révén birtokolt. Földet csak a helyi földművesek vehetnek, Simicska pedig Mészárosékkal ellentétben nem az. Persze lehet olyan jó barátja neki is, aki az.

A Blikk összegzése szerint az állam összesen mintegy 640 hektárnyi olyan területet értékesítene Fejér megyében, amelyet jelenleg Mészáros Lőrincék használnak. Ebből több mint 240 hektárra elővásárlási joguk is lesz, vagyis hiába licitálna bárki rájuk, csak Mészárosékon múlik, hogy elvihetik-e előlük a földet. De a többi birtokon sem igen rúgnak labdába a helyi gazdák, mivel százmilliókkal kell rendelkeznie annak, aki meg akarja szorongatni a felcsúti polgármestert.

A kikiáltási ár összesen 931 millió forint lesz, amelyet nem lesz gond előteremtenie a hirtelen meggazdagodott egykori gázszerelőnek. A tavalyi vagyonnyilatkozata szerint ugyanis több mint 1 milliárd forint osztalékot vett fel a Mészáros és Mészáros Kft.-ből, takarékbetétben pedig 680 millió forintja pihent. Egyébként két éve bekerült a száz leggazdagabb magyar közé, vagyonát a napi.hu 8,6 milliárd forintra becsülte. Természetesen mi is próbáltuk keresni Mészáros Lőrincet, ám nem jártunk sikerrel.

A földvásárlással Mészárosék Fejér megye igazi földesurai lehetnek, nem kell aggódniuk többé, hogy egy kormányváltás esetén felülvizsgálják azokat a sokat bírált földpályázatokat, amelynek során helyi gazdák elől nyerték el a földeket. Nem kell izgulniuk a haszonbérleti szerződés lejárata előtt sem, hogy hosszabbít-e velük a mindenkori hatalom, vagy másnak adja a földeket.

A birtokaikat az unokák is megörökölhetik, de 20 év múlva, az elidegenítési tilalom lejárta után, maguk is értékesíthetik. A szakértők szerint a termőföld ára addig a sokszorosára növekedhet.