hirdetés

Az igazságügyi miniszter résztulajdonában álló Nagy és Társa Ügyvédi Iroda intézte az MNB-alapítványok ingatlanvásárlásait, összesen 105 millió forintért. A minisztérium szerint Trócsányi nem részesült a pénzből. Mindezen körülmény azonban a kellemetlenkedőknek igen jó alapot szolgáltat és sokaknak gyanúsnak is tűnhet.

Trócsányi László; Martonyi János

Az igazságügyi miniszter, Trócsányi László ügyvédi irodája intézte az MNB-alapítványok ingatlanvásárlásait az RTL Klub szerint.  Trócsányi László még a Nagy Péterrel közösen alapított egy ügyvédi irodát, Nagy és Társa Ügyvédi Iroda néven a rendszerváltás után. A miniszter már 10 éve nem praktizál ugyan ügyvédként és osztalékot sem vesz fel a cégből, de 16 százalékban továbbra is tulajdonosa annak.

Az iroda eddig kapott már megbízásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól 241 millió forint értékben, és 137 millió forint értékben a Magyar Nemzeti Bankból is, de most kiderült, az MNB alapítványai közül háromnak is dolgozott, összesen 105 millió forint értékben.

A Nagy és Társa 55 és 58 ezer forintos óradíjakon dolgozott a Pallas Athéné alapítványoknak, amelyek a csatornának azzal indokolták, hogy miért pont ezzel az irodával dolgoztattak, hogy „olyan irodát kerestek, ami kellő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezik ingatlanvásárlások lebonyolításában”.

Az MSZP-s Tóth Bertalan azt mondta, szerinte nehéz elképzelni, hogy más ügyvédi iroda ne tudta volna ugyanezt a munkát elvállalni akár olcsóbban is, ezért ez több mint furcsa.

Az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy mivel Trócsányinak nincs beleszólása az ügyvédi iroda működésébe és nem is részesedett az alapítványok megbízásaiból, ezért összeférhetetlenségről nincs és nem is lehet szó.