hirdetés

Pert vesztett az V. kerületi fideszes önkormányzat a korábban kebelbarátnak tartott vállalkozóval, Csipak Péterrel szemben. A milliárdos jó viszonyban volt a korábbi polgármesterrel, Rogán Antallal is, de úgy tudjuk, a milliárdos komoly üzleti vitába keveredett állítólag a nemzeti főfilmes és nemzeti kaszinós Andy Vajnával, s azóta sorra érik a bajok.  Először elvették a busásan jövedelmező parkolócégét, aztán a házát akarták lebontani, majd természetkárosításba keveredett, s legutóbb az V. kerületi önkormányzat mondta fel egyoldalúan az ötven évre szóló Fashion Street elnevezésű szerződését. Csipak Péter cégével 2008-ban kötött 50 évre szóló közterület-használati szerződést, a Csipak-cég a bírósághoz fordult, és az első csatát meg is nyerte.

csipak péter. 2010.08.17.

A bíróság védelemben részesítette az Immobilia Zrt.-t, és eltiltotta az V. kerületi önkormányzatot attól, hogy a budapesti Deák Ferenc utcában lévő Fashion Street területén szervezett rendezvényeket, felállított pavilonokat, teraszokat eltávolítsa.

Miként arról az Origó korábban beszámolt, a Csipak Péter érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt. azután fordult bírósághoz, hogy a fideszes vezetésű ötödik kerületi önkormányzat egy márciusi zárt testületi ülésen felbontotta a városrészben 20 éve jelen lévő Csipak Péter érdekeltségével a Fashion Streetre vonatkozó, 50 évre kötött közterület-használati szerződést.

A 2058. október 31-ig szóló szerződést még Rogán Antal miniszter polgármestersége idején kötötték a Csipak érdekeltségébe tartozó, ciprusi hátterű Immobilia Zrt.-vel, amely saját forrásból felújíttatta a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, beleértve az útburkolatot és a házak homlokzatát is.

Az Immobilia Zrt. részéről több száz millió forintos befektetéssel megvalósított rekonstrukcióért cserébe az önkormányzat átengedte a cégnek a Deák Ferenc utca mintegy 500 négyzetméteres felületét, ahova Csipakék világhírű cégek üzleteit költöztették, létrehozva a Fashion Streetet és az első néhány, kedvezményes év után évi mintegy 50 milliót fizettek érte az önkormányzatnak.

A szerződés felbontásáról szóló hírek után az Immobilia Zrt. jogi útra terelte az ügyet, amelyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság március 25-én végzést hozott. Erről az Immobilia Zrt. azt közölte az Origóval, hogy a bíróság határozatlan ideig eltiltja az V. kerületi önkormányzatot, valamint a Fővárosi Közterület-hasznosítási Társulást a közterület-használati megállapodás felmondásából eredő jogaik gyakorlásától és attól, hogy harmadik személynek a közterület-használati megállapodással érintett területre közterület-használatot biztosítsanak.

A végzés hatályban marad, amíg a bíróság más döntést nem hoz, de legkésőbb az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedéséig.

(Fotó: nol)