hirdetés

Magyarország a nácizmus útjára lépett Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus vezetője szerint, aki ezt egy az Observernek adott pénteki interjújában fejtette ki. Az erős mondatok kimondójáról tudni kell, hogy Lauder lett volna állítólag a finanszírozója a Velence mellett, Sukorón megépülő gigakaszinónak, amit végül a Fidesz-kormány leállított. Az ügyben több per és büntetőeljárás is indult.

lauder-orbán

A pénteken az Observerben megjelent interjúban Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus vezetője Magyarországot emelte ki, mint az antiszemitizmus szempontjából legaggasztóbb európai országot. Lauder már a tavalyi auschwitzi látogatása során megjegyezte, hogy az európai közhangulat egyre inkább kezd hasonlítani az 1933-as évekéhez.

A riporter kérdésére ezúttal elmondta, hogy Magyarország a legbántóbb, mivel van neonáci pártjuk, a Jobbik, szobrokat állítanak Horthynak, aki náci volt, és úgy változtatták meg az alkotmány szövegezését, hogy kikerül belőle a holokauszt szó”.

Ronald Lauder volt az az üzletember a háttérben, úgy tudni, aki a budapesti és New York-i pletykák szerint valójában a Velencei-tó mellé Sukroróra tervezett gigakaszinó beruházást finanszírozta volna. Mint ismeretes, az elképzelése szépen haladt, de a Fidesz hatalomra kerülése gátat szabott a dollármilliárdokat felemésztő projektnek. Az ügyben, mint köztudott, több per indult, polgári és büntető is, amelyekben magas rangú állami extisztviselőket vontak felelősségre.

Arra a kérdésre, hogyan jellemezné Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Lauder azt válaszolta:„Nagyon okos. Mindent megtesz, amit tud, hogy Oroszország újra hatalmas legyen. Putyin valódi patriótája a hazájának, igazi vezető.

Palesztinával kapcsolatban pedig elmondta: Jártam a legtöbb arab országban. Legtöbbjük tart Irántól, USA-ellenes, és úgy érzik, az USA cserben hagyja őket. Szövetségest keresnek, és Izrael felé fordulnak. Itt az ideje egy kétállamos megoldásnak. Tudom, hogy Abdel Fattah el-Sisi, Egyiptom elnöke, akivel tárgyaltam néhányszor, erősen hisz abban, hogy ezt kell tenni. Azt hiszem, meg lettek hívva a felek, hogy találkozzanak Egyiptomban.

(Forrás: Observer)