hirdetés

Érdekes, hogy addig jó volt az antigén koronavírus tesztelés, amíg a budapesti főpolgármester be nem jelentette, hogy ilyen gyorsteszteket vásárolnak és elkezdik leszűrni a pedagógusokat is. Ilyen tesztet használnak a mentősök is nem mellékesen Magyaroroszágon, sőt a szlovákok is ilyennel tesztelték le a lakosságot. Most azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ hirtelen kijelentette mindez szakmailag teljesen rossz döntés és nem használhatóak tömeges szűrésre ezen antigén tesztek. Vajon mi ez a káosz ? Vajon kinek fáj ez a tömeges tesztelés?

 

Óriási tévedésnek és szakmailag teljesen megalapozatlannak tartja a Nemzeti Népegészségügyi Központ a fővárosnak azt a döntését, hogy antigén tesztekkel szűrjék a dolgozókat – közölték vasárnap. Emlékeztettek, hogy korábban a Fővárosi Önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek.

Az NNK szerint azonban az antigén tesztek ugyanis nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd. Tehát az adott személy megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét – olvasható a közleményben.

Az antigén teszt használata, írta az NNK, a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban.

Az antigén teszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem összehasonlítható egymással, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatók részére,
közölte a központ.

Az NNK állásfoglalása különösen érdekes annak fényében, hogy október végén az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt a köztévében, hogy a mentők is antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására.

Csató Gábor elmondta, ha az általuk használt gyorsteszt pozitív eredményt hoz, akkor a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni, viszont negatív értéknél azzal is megerősítik az eredményt és hozzátette, hogy az antigéntesztek 97 százalékos hatékonysággal működnek.

Persze érthető az NNK aggodalma. Egy ilyen antigén gyorsteszt olcsóbb mint a PCR teszt, sokkal. Nagyjából 2-3 ezer forintba kerül, és így feltehetőleg sokkal többen használnák ezt, akár saját pénzükből is kifizetnék, mint a drágábbat csak az bizonyos köröknek nem lenne jó. Egy antigén tesztel egy 4 fős családot 32 ezer forintért leszűrnek a magánklinikák, azonban a PCR teszttel ez majdnem százezer forint.

(cst)