hirdetés

A cseh hatóságok is befejezték a magyar Gripen balesetének a vizsgálatát. Ők sem hibáztak. Így nem terheli a cseh hadsereget semmiféle felelősség a magyar hadsereg JAS-39-es Grippen balesete miatt, ami túlfutott a leszállópályán. 

gripen3

A magyar honvédség vadászgépe, a Gripen tavaly május 19-én a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren leszállás közben túlfutott a leszállópályáján, és csak a szántóföldön állt meg. A pilóták katapultáltak, a gép pedig súlyosan megsérült. A magyar pilóták a Lion Effort elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton vettek részt Csehországban. A cseh védelmi minisztérium befejezte a baleset kivizsgálását, de annak eredményét nem hozza nyilvánosságra.

A lefolytatott vizsgálat kizárta a Cseh Köztársaság Hadseregének felelősségét a balesetben. Közelebbi információkat a vizsgálat eredményéről, tekintettel arra, hogy a repülőgép és személyzete a magyar légierőhöz tartozik, csak a magyar fél nyújthat – mondta a cseh védelmi minisztérium munkatársa, Jirí Caletka.

A vizsgálatokban Magyarország és a vadászgépeket gyártó Svédország szakértői is részt vettek. Hasonlóan fogalmazott Pavel Kríz, a cseh katonai rendőrség parancsnoka is. A katonai rendőrség ezt a vizsgálatot ellenőrizte és az államügyészség az egész ügyet átadja a Magyar Köztársaságnak, hogy a magyar fél azt büntetőjogi szempontból is lezárhassa – mondta a hírügynökségnek Pavel Kríz. Cseh részről nem történt hiba, még büntetőjogi szempontból sem – szögezte le a cseh katonai rendőrség parancsnoka.

Tavaly többek közt az egyik hírportál azt írta, hogy a balesetért a HM a pilótát okolja.