hirdetés

Egyes megyékben és városokban a lélegeztetőgéppel kezelt betegek 95 százaléka is belehal a koronavírus-fertőzés szövődményeibe – többek között ez derül ki abból a levélből, amelyet a Magyar Orvosi Kamara írt Pintér Sándor belügyminiszternek. A kamra Győr Moson Sopron megyei területi vezetője Szijjártó László szerint a kollegák beszámolói aggasztóak.

 

A MOK levelet írt a Belügyminisztériumnak, amelyben az áll, hogy a gépi lélegeztetést, intubálást igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár a 95 százalékot is eléri egyes helyeken.

A szervezet Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint már tavaly novemberben kaptak olyan információkat a kórházakból, hogy Magyarországon az intenzív osztályokon jóval magasabb a halálozás, mint a nyugat-európai országokban. Hivatalos adatok erről azonban azóta sincsenek.

Mint ismerete a mai napon 1492 koronavírusos beteget tartanak életben a gépek segítségével.

Tavaly Szlávik János ismerte el, hogy a halálozási arány eléri a 40-45%-ot azon betegek körében, akik gépi lélegeztetésen vannak.

MOK levele drámai helyzetet ír le. Magas az elhalálozás, van, ahol 95%. Az altatásban lévő betegek rosszabbul viselik a kezeléseket, kisebb az esélye a túlélsnek.

Azt az infot kaptuk, hogy jóval magasabb a halálozás mint a Nyugat Európai közölt adatok. Sajnos olyan adatokat kaptunk, a kollégáktól, hogy akiket altatni kell, csövön keresztül kell lélegeztetni, ott sajnos akár 90% feletti halálozás is előfordul. Az ilyen betegek kezelése nagyon bonyolult, összetett folyamat és nagy szaktudást igényel-mondta Szijjártó László területi vezető.

(ajtai)