hirdetés

Simicska cége, a Közgép szerint semmiféle törvénysértésről, hibáról vagy egyéb elmarasztalásról nem tudnak, ilyenről az OLAF, az unió korrupciós ügyeket vizsgáló szervezete őket nem tájékoztatta. Aki mást állít, az ugyan most nem geci, de semmiképp sem mond igazat. Mint ismeretes, a  Népszabadság közölte, feltehetőleg nem véletlenül, hogy nagy a baj, és hogy Simicska Közgépe miatt súlyos bírságokat kap majd Magyarország.

simicska 2

A Közgép közleményében cáfolta azokat az állításokat, amelyek a vizsgálat megállapításaival kapcsolatban a cég felelősségét felvetik. Mint írják, az Európai Unió illetékes szervei 2010-ben átfogó vizsgálatot indítottak a magyar közbeszerzési rendszer, az európai uniós források felhasználása és egyes, EU-s forrásból finanszírozott projektek lebonyolítása kapcsán. Hozzáteszik, a Közgép ezekben a projektekben a legnagyobb multinacionális építőipari cégekkel, például a Strabag-, a Swietelsky- és Colas-cégcsoporttal, valamint más hazai építőipari cégekkel, például a Hídépítő-cégcsoporttal közösen vett részt. A vizsgálat a Közgépet mint a projektek egyik kivitelezőjét érintette.

„Az OLAF által indított vizsgálat lezárult, erről hivatalosan értesítettek bennünket. Az értesítésben nem szerepelt a Közgép Zrt. szabálytalanságára vonatkozó megállapítás” – írták.

„Cégünk ezért határozottan visszautasítja azokat az újságírói csúsztatásokat és hazugságokat, amelyek a vizsgálat megállapításaival kapcsolatban a Közgép Zrt. felelősségét felvetik. Az európai uniós közbeszerzési szabályozást ismerők pontosan tudják, hogy pénzügyi támogatásra vonatkozó visszafizetési kötelezettséget az OLAF csak a közbeszerzési eljárás lebonyolításával kapcsolatban, kizárólag az ajánlatkérők felelősségének felmerülése esetén állapíthat meg” – áll a közleményben.

Délelőtt a Népszabadság írt arról, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pénzügyi szabálytalanságokat tárt föl a Közgép uniós források bevonásával megvalósult magyarországi beruházásainál. A lap információi szerint az OLAF lezárta a Simicska-céggel kapcsolatos vizsgálatot, az eredményt megküldték az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának, a jogi ajánlásokat pedig a magyar legfőbb ügyész hivatalának.

A Népszabadság forrásai szerint a vizsgálat pénzügyi szabálytalanságokat tárt föl, ezért az Európai Bizottság már készül arra az eljárásra, amelynek keretében a nem rendeltetésszerűen felhasznált uniós támogatások visszatérítésére fogja kötelezni a magyar irányítási hatóságot.