hirdetés

Az 1970 óta szervezett Föld napja minden év áprilisában arra emlékeztet minket, hogy kiutat kell találnunk az olyan, környezetünket fenyegető negatív folyamatokból, mint a természeti erőforrások túlzott kihasználása, a biológiai sokféleség drasztikus csökkentése, vagy a nem újrahasznosított hulladékok és az üvegházhatású gázok kibocsátásának erőteljes növekedése. Az ENSZ Környezetvédelmi programja több mint egy évtizede teszi közzé azt a jelentést, amelyben elemzi az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó tényleges adatokat, és az azokra vonatkozó célkitűzések közötti eltéréseket.

 

A 2020. évi jelentés szerint a járvány okozta gazdasági visszaesés egy rövid ideig csökkentette a kibocsátást, de a 3 Celsius-fok körüli érték még mindig jóval magasabb, mint a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény által célul kitűzött 1,5 Celsius-fok.

A kutatók összefüggést találtak a klímaváltozás és az újonnan megjelenő vírusok között is, ami újabb figyelmeztetés, hogy tettekre van szükség.

Amikor klímainnovációról és fenntarthatóságról beszélünk, akkor Izrael egyrészt példát mutat, másrészt fontos szerepet játszik a globális problémák megoldásában. Nagy száraz és vízhiá­nyos területei, valamint a vállalkozói és problémamegoldó szellemisége lehetővé tette, hogy az ország vezető legyen a környezeti innovációk területén. Innen indult a csepegtetéses öntözés és az ellenálló növényfajták kifejlesztése is. Napjainkban ezek világszerte keresett technológiák. Izrael az egyik legújabb fenntarthatósági trendben, az állati fehérjék kiváltásában is élen jár.

Innovatív vállalatok olyan laboratóriumi fehérjét állítottak elő, amely szinte megkülönböztethetetlen a természetes állati hústól. Állati sejtekből pedig sikerült valódi húst is előállítani egy laboratóriumban.

Izrael példát mutat a vízgazdálkodásban is. Világrekorder a víz újrahasznosításában, a szennyvíz közel 90 százalékát forgatja vissza a mezőgazdaságba. Az országban található a világ egyik legkülönlegesebb vízhálózati rendszere is. Az ivóvíz körülbelül 80 százalékát sótalanított tengervízből nyerik.

Izrael az erdőtelepítés kapcsán is vezető szerepet tölt be. Tapasztalata ezen a területen egyre értékesebb lesz, mert az erdőtelepítések és más természetes megoldások egyre fontosabbá válnak a klímaváltozás káros hatásainak elhárításában.

Az izraeli nagykövetségek a világ minden táján évente megemlékeznek a Föld napjáról. A diplomáciai képviseletek minden évben, idén is indítanak egy globális kampányt, hogy bemutassák azokat az innovatív és élvonalbeli technológiákat, amelyekkel Izrael szolgálni tud a globális problémák megoldásához. Ilyen például egy közösségi kert megnyitása Pekingben, tengerparttisztítás Spanyolországban, modern biológiai ismeretek és fenntarthatóság oktatása Ruandában, vagy előadás Indiában a koronavírus-járvány okozta válság csökkentésének lehetőségeiről.

Magyarországon GreenUP címmel rendezünk webináriumot magyar és izraeli szakértők, valamint vállalatok részvételével a fenntarthatósággal összefüggő stratégiákról és elképzelésekről. A főbb témakörök az innovatív mezőgazdaság, a fenntartható városi és mobilitási megoldások lesznek. Ezzel az eseménnyel is szeretnénk közvetítő szerepet vállalni abban, hogy izraeli és magyar vállalatok a fenntartható fejlődés kérdéseiben együttműködjenek a kutatás-fejlesztés területén.

Izraelnek minden eszköze megvan ahhoz, hogy világszinten is jelentősen hozzájáruljon a Covid–19 utáni zöld újraindítási programokhoz.
A csúcstechnológiai megoldások és a több évtizedes gyakorlati tapasztalatok azokat a kihívásokat küzdik le, amelyekkel a 73 éves Izraeli Állam az alapítása óta szembesült. Ezek az innovációk most az egész világ segítségére lehetnek.

Minden nehézség, amelyet a koronavírus-járvány elénk állít, egyben új lehetőséget is teremt arra, hogy változtassunk a fejlődésünk útján. Izrael elkötelezett abban, hogy megossza tudását és tapasztalatát minden országgal. Mivel csak egy bolygónk van, mindannyiunknak össze kell fognunk, hogy megóvjuk!

(cs)