hirdetés

Tegnap terjesztették ki a CSOK-ra pályázók körét, a bankokban már eszerint lehet igényelni a támogatást.

szocpolA Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent módosítások szerint egyebek mellett lehetséges, illetve könnyebb lesz a CSOK igénylése mostantól már a 25 évesnél nem idősebb és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi, illetve ikerlakást vásárlóknak. Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés, illetve építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni CSOK-kal. Azon családok, amelyeket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok, és nem kapták meg a CSOK-ot, az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges.

Több banknál már az új szabályok szerint igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye, az OTP, az FHB és az Erste is felkészült a kormányrendelet csütörtökön kihirdetett módosítására.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint pénteken már a megváltozott szabályok szerint szolgálja ki az ügyfeleket. Számos új lakásprojekt indult a közelmúltban, ezek eredményeként tízezres nagyságrendben épülnek majd új lakások a következő években – hívta fel a figyelmet a bank. E lakások vevői eddig kiszorultak a CSOK programból, de most megnyílik előttük is a támogatás igénybevételének lehetősége – hangsúlyozta a pénzintézet.

Az FHB Bank is arról tájékoztatott, hogy fiókjaiban már az új feltételek szerint érhető el a CSOK, a módosítások nyomán sokak számára nyílt meg az állami támogatás lehetősége lakás vásárlására, építésére, bővítésére.

Az Erste Bank válasza szerint a pénzintézet felkészült a kormányrendeletek módosítására, a támogatási kérelmek befogadása a módosításokat is figyelembe véve zavartalanul folyik tovább. A korábban elutasított ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy kérelmüket újra beadják bármelyik bankfiókban, amennyiben a rendeletek alapján támogatásra jogosultakká válnak – írta az Erste.