hirdetés

Hogy történtek-e visszaélések a milánói expón azt pontosan nem tudni. Az EMMI szerint minden rendben van s aki mást mer állítani azt beperlik. Tény kérdése, hogy feltehetőleg egy független vizsgálat tudná hitelt érdemlően megerősíteni vagy épp cáfolni, hogy volt-e visszaélés vagy sem. Azonban egyelőre csak az EMMI cáfolja a súlyos vádakat, miszerint  Szőcs Géza kormánybiztos olyan filmekre fizetett ki súlyos tízmilliókat, amelyek sehol sem láthatóak. Ráadásul az ex-miniszter Fellegi Tamás érdekeltségébe tartozó cégek is súlyos százmilliókat kaptak az Index szerint. Mindez pedig jól kiverte Balog miniszternél azaz az  EMMI-nél a biztosítékot. Éppen ezért perelnek. Szőcs Géza mint a kultúráért felelős ex-államtitkár körül nem ez az első furcsa eset. Államtitkársága idején a Képcsarnoknál történt belsővizsgálat is súlyos hiányosságokat mutatott ki, amit az állami cég  felszámolója oly módon megerősített, hogy vannak hiányok. Természetesen azt nem állítjuk, hogy az államtitkárnak ehhez köze lenne, de az ő idején derült ki sok – sok mondjuk azt érdekesség a Képcsarnok körül.

szőcs géza-mno

Szőcs Géza ex-államtitkár körül nem ez az első fura és érthetetlen eset. A kultúráért felelős államtitkár regnálása idején derült ki több furcsaság is az állami cégként működő Képcsarnokról. Legfőképp az, hogy súlyos hiányosságok, hiányok vannak. Ráadásul több neves személyiség is vitt haza kvázi bérbevevőként vagy érték megőrzőként nagyértékű műtárgyakat, műalkotásokat az állami cégtől. Így tett anno a Képcsarnok akkori vezetője is. Bevett szokás volt ez állítólag. Minderről a média is beszámolt anno. A Szőcs által kért belsővizsgálat azt is kiderítette, hogy egy jó pár műkincs meg sincs, a szúrópróbaszerű ellenőrzések során is kiderült ez, de a leltárok sem stimmeltek, holott a műalkotásoknak ott kéne lenni. Hogy milyen értékben tűntek el műtárgyak, azt nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy mikor tűntek el. Az azonban biztos, hogy minden kormány átadta és átvette a Képcsarnokot, így minden hivatalvezető és ügyvezető is ugyanezt tette. Az ügyben még 2011-ben maga L.Simon LÁszló tartott az ügyészség elött hangzatos sajtótájékoztatót. Állítólag feljelentést is tett. Azonban azóta is nagy a csönd arról, hogy mi lett a nyomozás vége.  Tény, hogy nagy csönd lett a Képcsarnok-ügyben. A Képcsarnok környékéről gyorsan mindenki távozott. Volt, aki Cirkusz igazgató lett, míg mások máshova mentek. Aztán kiderült a Képcsarnok felszámolás alá került. Nemrég az illetékes felszámoló el is ismerte, hogy van hiány. De ezt is csak sejtetően s burkoltan fogalmazta meg egy Népszabadságos interjúban.

Most pedig az Index rontott neki Szőcs kormánybiztosnak, aki anno a Képcsarnokért is felelt. Talán nem véletlenül. Valakinek nagyon útban van Szőcs Géza. Most az ex-államtitkárt azzal támadják, hogy szórta a közpénzeket a köz százmilliókat, egy olyan hírportál, amely inkább Fidesz közeli, mint ellenzéki, ha a tulajdonosi körét nézzük.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma visszautasítja a baloldali politikai pártoknak az Index hírportál számos hazugságot tartalmazó cikkére alapozott állításait, egyebek mellett azt, hogy a milánói világkiállítás kapcsán nem tett eleget közérdekű adat közzétételére vonatkozó jogi kötelezettségének, valamint, hogy nem tud elszámolni a költségekkel. A minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta: hamis az az állítás is, amely szerint senki által nem látott filmek készültek a világkiállításra.

Az Index arról  írt, hogy több százmillió forintért rendelt Szőcs Géza kormánybiztos filmeket, multimédiás projekteket, élményutakat a milánói expóra. A produkciók sehol nem láthatók, csak a kifizetéseknek van nyomuk – írták. A Fidesz közeli hírportál szerint az Euro Atlantic Solution nevű cég, amely az egykori fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás cége, 23,9, majd 790 millió forintért kapott megbízásokat az expóval kapcsolatban. A cikk szerint 2,4 millió forintot kapott a Molto Harmonico Bt., hogy alkalmazottja zongorázzon Milánóban, egy szerződés aláírási ceremóniáján.

Több ellenzéki párt szerint is visszaélések történtek a projekttel kapcsolatban. Az Együtt – a korszakváltók pártja a cikk megjelenése után hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a milánói magyar pavilon kapcsán, a Demokratikus Koalíció (DK) szintén feljelentést tesz a világkiállítás ügyében, és kérdéssel fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez is.

A Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt pedig arra kéri Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy mielőbb indítson vizsgálatot az expón történt pénzügyi visszaélések miatt.

Az Emmi a közleményében azt írta: az Index újságírója nyilvánvalóan a lejáratás szándékával írta meg cikkét,amely pontról pontra megcáfolható valótlan tartalmával igyekszik rossz fényben feltüntetni a milánói expót felügyelő kormánybiztos és a tárca világkiállítással kapcsolatos tevékenységét.

Közölték: a minisztérium infrastrukturális hátteret biztosít a magyar expo-részvétellel kapcsolatos kormányzati feladatok végrehajtása koordinációjával megbízott kormánybiztosnak, illetve kormányzati szinten felügyeli a tevékenységét. Hozzáfűzték: a minisztérium által lebonyolított közbeszerzések törvényesen, pályáztatás útján zajlottak; az Emmi jogszabályi kötelezettségének eleget téve rendszeresen közzétesz minden közérdekű adatot, így minden szerződéskötésre vonatkozó információt is a www.kormany.hu weboldalon. Így történt ez a milánói expóval kapcsolatos szerződések esetében is – írták, hozzátéve: az Index erre vonatkozó kérdésére a minisztérium jogszabályi kötelezettségének eleget téve válaszolt.

A tárca közleménye szerint minden hivatkozott filmet levetítettek vagy levetítenek az expo-pavilonban. Hozzátették: a hivatkozott filmeket leadta a Focus Media Kft. és a BOA Kft is. Közölték: a filmeket az érdeklődő stábok rendelkezésére bocsájtja a kormánybiztos.

Kiemelték azt is: az Emmi nem titkolt el semmilyen információt, ezért jogi lépéseket tesz a valótlan közlésekkel kapcsolatban.