hirdetés

Nem nyugszanak a kedélyek a kéményseprők körül. Perközösséget alkotnak és az Alkotmánybírósághoz, majd a brüsszeli bírósághoz fordulnak a hazai kéményseprő vállalkozások zöme, ha a parlament a jelenlegi formájában elfogadja az új, úgynevezett kéményseprési törvényt.

2014.08.08. Kéményseprõ, Pécs. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke, Leikauf Tibor nem titkolja, hogy a perre készülő negyvenhét kéményseprő cég több más mellett a szabad vállalkozáshoz fűződő jogát próbálja majd megvédeni a bíróságokon. A szövetség elnöke szerint a készülő jogszabály ellehetetleníti a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat, és ezzel 1500 ember munkáját és ugyanennyi család jövőjét veszi el.

A törvénytervezet kritikusai szerint a keményen dolgozó kisembereket sújtja, és kisvállalkozások tömegeit teheti tönkre a szolgáltatás államosítása. Az ellátás javulása sem várható, ráadásul a jelenlegi szolgáltatókat is a Katasztrófavédelem felügyelte, mégsem működött jól. Az ingyenesség csak a lakosokra-, a lakásokba bejelentett, gyakran kényszervállalkozásokra nem vonatkozik.

A kormány szerint az állami közműszolgáltató létrehozása után a legfontosabb rezsicsökkentési lépésről van szó.