hirdetés

Úgy tűnik teljesen beállva a drogoktól gyilkolta Baumann Péter főhadnagyot és sebesített még két rendőrt az igazságszolgáltatás előtt igenhól ismert Sz.Szilárd, aki jelenleg kórházban van és rendőrök hada vigyáz rá. A rendőrgyilkos állítólag jól van, kihallgatásán pedig mindent tagadott. A férfi előzetes letartóztatását kéri az ügyészség a bíróságtól, így minden bizonnyal a férfi dutyi kórházba onnan pedig börtönbe kerül igen hosszú időre.

 

Bármennyire is döbbenetes a kelenföldi rendőrgyilkos nem emlékszik semmire. Tagadja még azt is Sz.Szilárd, hogy bárkit megszúrt volna, pedig sajnos a szurkálásai miatt egy lelkiismeretes fiatal rendőr meghalt, másik kettőt pedig súlyosan megsebesített.  A férfi ennek ellenére aligha úszhatja meg a súlyos börtönévtizedeket, hacsak ki nem derül róla, hogy a sok drog, a sok szteroid nem kezdte el az agyát károsítani.

Önmagában az, hogy be volt állva mint a szeg valamilyen drogtól nem zárja ki a büntethetőséget. Ráadásul az eset súlyossága miatt és az emberekben okozott félelem miatt bizony a bíróságnak egyértelmű feladata lesz csak egy elrettentő ítéletet hozni az ügyben.

A történteknek vannak tanúságai bőven. Sokakban felvetődik az, hogy miért nem lőtték le azonnal az őrjöngő Sz.Szilárdot, a válasz egyszerű feltehetőleg nem látták, hogy fegyver van azaz kés van nála, no meg, hogy nézne ki, hogy mindenkit lelőünk, aki őrjöng és ellenáll. Ez nem Amerika még, mondhatnánk. A másik alap felvetés, hogy hol vannak az elektromos sokkolók ? Ebben az esetben lehet, hogy azt be lehetett volna vetni és alkalmazni s persze utólag lehet okoskodni de minden bizonnyal egy rendőr még ma is élne, hisz aligha tudott volna a késsel hadonászni Sz.Szilárd, ha belelőik a sokkoló tüskéit. A harmadik elgondolkodtató  felvetés pedig minden rendőrgyilkosságnál előjön, hogy hol vannak a kevlár és golyóálló mellények ? Miért nem hordják ezt a járőrök ? Baumann  főhadnagy életét egy kevlár mellény biztosan megmenti, mert a késsel azt átszúrni lehetetlen. Persze ez is csak azért jött elő ötletként, mert sok más országban a járőrök alapfelszerelése közt van a kevlár mellény, amely vékony, könnyű és nem akadályozza a rendőrt a mozgásában, de Magyarországon ez a védőfelszelés nem része az alapfelszerelésnek, de bízzunk benne hamarosan lesz ilyen minden rendőrnek.

Sz.Szilárd állítólag agresszív, és komoly visszaeső bűnözőnek számít  Sz. Szilárd, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy csütörtökön késő este halálra szúrta Baumann Péter körzeti megbízottat Kelenföldön, két rendőrtársát pedig megkéselte. Az ámokfutását korábbi büntetésének próbaideje alatt követte el. Ennek ellenére saját elmondása szerint tiszta a lelkiismerete.

Visszaeső erőszakos bűnözőnek számító 35 éves férfi, aki a megalapozott gyanú szerint csütörtökön megölte Baumann Péter posztumusz főhadnagyot Kelenföldön, a körzeti megbízott két bajtársát pedig megszurkálta. Mindez a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) mai közleményéből derül ki.

A közlemény szerint a gyanúsított büntetett előéletű, korábban is erőszakos bűncselekmények miatt ítélték el, cselekményét garázdaság és testi sértés miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el, és hasonló bűncselekmény miatt jelenleg más büntetőeljárás hatálya alatt is áll.

Annyi tudható volt eddig is, hogy Sz. Szilárdot 2020. szeptember 24-én rabosították, akkor gyanúsították meg azzal a bűncselekménnyel – garázdaság és testi sértés –, amiért aztán jogerősen elítélték.

A KNYF a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés miatt elrendelt nyomozásban tekintettel arra, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye, indítványozta a gyanúsított letartóztatását. Az elkövető terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. A kényszerintézkedésről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája vasárnap dönt.

Az ügyészség közleménye emlékeztet arra, hogy január 12-én este, egy Budapest XI. kerületi társasházból állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre, mivel az ott a földszinten lakó 35 éves Sz. Szilárd kalapáccsal törte be egyik, emeleti szomszédja, egy nyolcvanéves mozgáskorlátozott asszony ajtaját.

A helyszínre érkező rendőrök a társasház folyosóján intézkedtek a férfival szemben, aki eközben az eljáró rendőrökre támadt, és próbálta megakadályozni a bilincselését. Ennek során az elkövető egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel azért, hogy megölje őket, mindhárom rendőrt megszúrta.

A támadás következtében az egyik rendőr a combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést, míg a harmadik rendőrt Baumann Pétert szívtájékon érte az egyik szúrás, aki az elszenvedett sérülés miatt életét vesztette.

A nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki. Az elkövető nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az elfogáskor készült amatőr felvételek alapja a rendőrgyilkos azt s tudta mi történik vele, s abban a hitben lehetett, agy azt képzelte, hogy őt megtámadták és megakarják ölni. Így nem kell szakértőnek lenni, hogy kijelentsük valamiféle tudatmódosító szer hatása alatt állt, és feltehetőleg drog hatása alatt követhette el a kelenföldi rendőrgyilkosságot.

Ez azonban nem zárja ki a büntethetőségét, mint ahogy a részegség sem.

A KNYF közölte: a gyanúsított nem tett vallomást és megpanaszolta a gyanúsítást. Lapunk úgy tudja, alig emlékszik arra, hogy mi történt csütörtökön késő este. Mindenesetre a lelkiismerete általában tiszta, mint ahogy azt a Bors tudósítójának mondta a kórházban.

„A gyilkost, Sz. Szilárdot az egyik első emeleti kórteremben tartják őrizetben. A férfi tudatánál van, és szívélyesen üdvözölte újságírónkat. Amikor kollégánk megkérdezte tőle, hogy helytálló-e az a hír, hogy a lábon lövése miatt amputálni kellett a végtagját, mosolyogva mutatta, hogy megvan mindkét lába, azokat csupán kötés borítja.

Feltettük neki a kérdést, hogy a január 12-i események után, és azok ismeretében, hogy egy ember az életét vesztette, tiszta-e a lelkiismerete. A férfi ezt válaszolta: Általában tiszta a lelkiismeretem!” (Részlet a Bors tudósításából)

Nos jobb lett volna, ha Sz.Szilárd csöndben marad.