hirdetés

Elkapták a kaposvári gyermekotthonban történt brutális bántalmazás főszereplőjét. A fiatal állítólag megpróbált kereket oldani de ze nem jött össze. emiatt a rendőrök kezdeményezhetik az előzetes letartóztatását, a szökés veszélye miatt. Úgy tudjuk a fő verekedő beismert mindent, így lehet megússza a dutyit. Bár az ügy társdalomra való veszélyessége igen nagy, hisz ilyen brutalitásra, amit videora is vették az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Ráadásul a gyermekotthonokról alkotott kép csak erősítette azt, hogy a gyerekek sorsa és élete itt rosszabb mint egy börtönben. Talán ez az eset is felébreszti az illetékeseket, hogy az SOS Gyermekfalvak támogatása, felkarolás mindennél fontosabb lenne, ahol normális környezetben, normális nevelőszülök közt lehetne élniük és megtanulnák a helyes viselkedési formákat.

 

A nyomozók kihallgatták a megvert fiatalt és a gyermekotthonban további tanúkat hallgattak meg. A két feltételezett fiatalkorú egyikét gyanúsítottként hallgatták már ki. A brutális videón látható, hogy társa megpróbált kereket oldani a bűncselekmény elkövetése után, ezért körözést adtak ki ellene. Úgy tudjuk, hogy a brutális verekedőt már el is fogták, az előállítása megtörtént és mindent beismert a nyomozóknak, bár felesleges is lett volna tagadni bármit, hisz minden fel lett véve.

Kérdés, hogy a brutális verekedő a dutyiba kerül-e vagy sem. Mivel megpróbált szökni így a szökés elrejtőzés veszélye fenn áll. De mivel mindent beismert már nagyon nincs mit nyomozni. Természetesen az otthonban dolgozó felnőttek felelősségét még vizsgálni kell, mert elképesztő az, hogy lassan egy börtön kellemes környezetnek minősül egy gyermekotthonhoz képest.

Sajnos az eset társadalmilag sokkoló és az emberekben az a rossz kép, hogy egy gyermekotthon rosszabb mint egy fegyház csak erősödik. Akár az a társadalmi vélemény is, hogy itt a gyerekek jót nem tanulnak és itt lépnek a bűnös útra.

Éppen ezért volt nagy siker az SOS Gyermekfalvak létrehozása a rendszerváltás után. A projekt tökéletes, hisz családokhoz kerülnek a nevelőintézet helyett a gyerekek, ahol jó példát tanulhatnak és látnak. Normális családban élnek és nem a bűnözés a menő. Nem beszélve arról, hogy így ezen gyerekek esélye a nagybetűs életre jó, míg az intézetis gyerekek majd fele vagy hajléktalan lesz vagy különféle bűnügybe keveredik.

Ez a kaposvári eset is példája annak, hogy a gyermekotthonok, intézetek nem működnek. Arról nem is beszélve, hogy minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy normálisan élhessen és esélyt kapjon arra, hogy felnőttként is tisztességes állampolgár legyen. Nem beszélve arról, hogy az SOS Gyermekfalvaknál még arra is figyeltek, hogy a testvérek együtt maradjanak. Az állami rendszer sok esetben ezt figyelembe sem veszi.

Mint ismeretes felkerült a netre a napokban egy felvétel ami nemrég készülhetett, a Zita Gyermekotthonban. Ezen az látható, ahogy egy fiú többször megütötte és megrúgta az egyik bentlakó társát, miközben a szobában tartózkodó harmadik gyerek a telefonjával felvette a verést. A felvételen látszik, hogy a videó utolsó másodpercében valaki belépett az ajtón, a verésnek és a videónak is ekkor lett vége.

A Kaposvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást.
Személyi szabadság jogsértő korlátozása, pszichológusi létszámhiány, terror a gyerekek között, vetélés, drog, szexuális erőszak – a többi között ezek derültek ki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által a kaposvári Zita Speciális Gyermekotthonban történt ellenőrzése során még 2016-ban. A jelentés akkor azt írta, hogy bár az intézmény nem zárt, a gyerekek jelentős részét a beköltözés után egy hónapig nem engedik ki, és a szüleikkel sem találkozhatnak. Az intézményben akkor egyetlen pszichológus volt, a nevelők folyamatos képzése, a kiégésmegelőzés és a stresszkezelés sem volt megoldott.

Úgy tűnik ez a sok-sok probléma még ma is fennáll. Mindez feltehetőleg nem az intézmény hibája, ez a rendszer hibája