hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egyetért a tejtermelőknek azon céljával, hogy a tejpiacon tiszta piaci viszonyokat kell teremteni. Nem elfogadható, hogy a magyar áru helyett import termék kerüljön az áruházláncok polcaira – fogalmazott közleményében a szervezet a termelők eheti demonstrációja után. Mindez nagyon szép és a jó a kamra részéről de vajon ő maga mit tesz ez ellen ? Az áriházláncaktól bárgyúsg azt várni, hogy ők majd az olcsó áfacsalások tömkelegén megfuttatott, tejporból készűlt tejnek tünő vízet majd ők jól nem veszik meg.

tejtermelők

 

A magyar tej nemzetközi szinten versenyképes, hiszen az unióban az egyik legalacsonyabb átvételi áron tud a kiváló minőséget biztosítani. A termelők tudomásul veszik a piaci versenyt, de a kétes minőségű – sok esetben élelmiszer technológiailag manipulált – külföldi dömpingáruval nem tudnak és nem is kívánnak versenyezni. A kamara „elvárja, hogy az országba érkező élelmiszer, így a tej minőségét és nyomon követhetőségét az importőrök és a kereskedelmi láncok ellenőrizzék. Ha felmerül a gyanú, hogy az áru a rejtett vagy feketegazdaságból származik, akkor ne kerüljön forgalomba. Az ilyen termékeket ki kell szűrni” – ál la közleményben.
A tejtermelők azért vonultak az utakra, hogy tiltakozzanak az országba jórészt feketén behozott külföldi tejtermékek dömpingje, és az ennek nyomán alkalmazott kiskereskedelmi gyakorlat, az „akciózás” ellen. A gazdák figyelemfelhívó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kiskereskedők a jelenleginél több magyar tejterméket forgalmazzanak, mert ez jelentős hatással van a belföldi nyerstej-felvásárlási árakra. Pillanatnyilag ugyanis a nyerstej felvásárlási ára csökken Magyarországon a külföldről beáramló tej- és tejtermék dömping miatt – mondta el Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság vezetője. A szakember arról is beszélt, hogy a hazai piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött UHT-tej, illetve a félkemény sajtok nagy mennyiségű import zavarja leginkább. Az import azért jön most be az országba, mert tejtöbblet alakult ki Európában, és a magas áfát is többnyire ki tudják kerülni a külföldi beszállítók.