hirdetés

A Parlamentben Kontrát Károly BM-államtitkár a Jobbik képviselőjének Szávay Istvánnak a kérdésére arról beszélt, hogy az állampárti titkosszolgálatok mágnesszalagjai átkerültek a levéltárba, kutathatóak. Kontrát kijelentette, hogy nincsenek volt ügynökök a kormány soraiban. Azt azonban nem tudni, hogy a kormánypárt soraiban vannak-e, hisz erre nem válaszolt egyértelműen vagy a Parlamentben.  

kontrat-tuba-zorigoA Parlamentben a jobbikos honatya Szávay István interpellált az ügynöktörvény ügyében, nem a civiles, hanem a pártállami ügynöklistákról. A kormánypártok leszavazzák folyamatosan a Jobbik ez irányú törvényjavaslatait, sokszor úgy, hogy el sem olvassák azokat, legalábbis Szávay így véli.

Mint ismeretes a Jobbik 2018 után felállítaná a nemzeti emlékezet intézetét lengyel mintára, amelyben áttekinthetőek lesznek az ügynökiratok, és nyomozati, vádemelési jogkört is kapna. Ki meri-e jelenteni Kontrát Károly belügyi államtitkár, hogy a mai kormányban nincs egy ügynök sem?

Kontrát mindezt visszautasította, szerinte ezek a vádaskodások megalapozatlanok. Elkészült egy jelentés a mágnesszalagok vizsgálatáról, a dokumentum nyilvános és elolvasható a Nemzeti Emlékezet Bizottsága honlapján. A mágnesszalagok levéltári áthelyezését kezdeményezte a kormány, ez megtörtént, az adatok kutathatóak, mondta Kontrát. Pontosabban július 1-ig kell a mágnesszalagokat átadni, 2018. június 30-ig pedig dönteni kell a minősített adatok feloldásának kérdéséről.

Szávay nem fogadta el a választ, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága egy gittegylet szerinte, nincsenek jogosultságai. Szávay szerint fel kell tárni a múltat, az egykori ügynökök adatait védi a kormány, nem hiteles az ügynöklistákat érintő tevékenység.