hirdetés

Nem akar csitulni a koronavírus járvány. Az elmúlt napokban 5865 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 248 beteg – derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon hétfőn közzétett összesített adatokból. Jó hír azonban, hogy már a 18 évnél fiatalabbak is regisztrálhatnak a harmadik oltásra, őket valamilyen rejtélyes okból eddig nem engedték beoltani a harmadik vakcinával.

 

A beoltottak száma 6 266 483, közülük 5 982 104 fő már a második oltását is megkapta, a harmadik oltás lehetőségével 3 178 228-an éltek. A járvány kezdete óta összesen 1 262 280 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 39 434 főre emelkedett. A gyógyultak száma 1 121 823 fő, az aktív fertőzötteké 101 023 főre csökkent.

Jelenleg kórházban 3313 beteget ápolnak, amely szám még tűrhető. Sajnos 318 beteg van lélegeztetőgépen s állapotuk mind mind kritikus.

Legutóbb az operatív törzs december 31-én közölt adatokat, akkor Magyarországon 3360 új fertőzöttet azonosítottak, a betegség szövődményeibe 82-en haltak bele. Kórházban 3492 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 334-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 266 064 fő, közülük 5 981 569 fő már a második oltását is megkapta, a harmadik oltás lehetőségével 3 176 553-an éltek.

Összesített adatokat Magyarországon karácsony után közöltek, ami szerint 7989 új fertőzöttetazonosítottak, a betegség szövődményeibe 436-an haltak bele. Kórházban 4063 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 409-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 245 773 fő volt.

Korábban a szakemberek úgy gondolták, hogy a negyedik járványhullám teljesen különböző az előzőktől. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora akkor úgy fogalmazott, hogy az oltások és a jelentős mértékű átfertőzöttség miatt kevesebben vannak kitéve a fertőzésnek. Hasonló véleményen volt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is.

A magyar kormány az elmúlt évben minden hangsúlyt az oltásalapú védekezésre fektetett. A korábban példaként követendő Ausztriában rengeteg korlátozást hozott az ünnepi időszak, Magyarországon azonban nem voltak súlyos korlátozó intézkedések. Az Oxfordi Egyetem „szigorúsági indexe” alapján 2020-ban Magyarországon voltak a szigorúbb intézkedések, azonban 2021-re ez megfordult.

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa szerint egyre súlyosabb járványhullámok várhatók. A szakember attól fél, hogy a koronavírusnak újabb és újabb mutációi bukkannak majd fel, amelyek ki tudják cselezni a védőoltásokat. A szakember elmondta, hogy amíg nálunk 70, és más, fejlett országokban 80-90 százalékos az átoltottság, rengeteg hely akad szerte a világon, ahol ez a szám csupán 1-2 százalék, a hatalmas különbség leküzdéséért pedig lenne bőven mit tenni, hiszen az említett térségekből indulnak ki a mutációk is.

A háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben, őket emellett arra kérik, hogy januárban legalább egy péntek délután és szombaton is oltsanak előzetes bejelentkezés nélkül.

Ha a háziorvos vállalja, akkor nemcsak egy, hanem akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót. A háziorvosok számára az országos tiszti főorvos hivatalosan is elrendeli az oltási akciónapokat, így a szombati oltási akciónapokra külön térítésre jogosult.

Folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5 és 11 év közötti gyermekek oltásához is. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket, és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni.

Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavallt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni szinte mindenhol.

( Predrag M.)