hirdetés

Jön és perel a HM mumusa a Védegylet. Ezúttal is polgári peres eljárást kezdeményez a Védegylet Pintér Sándor belügyminiszter, illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter ellen a déli kerítésből épülő határzár miatt. Mint ismerete ezen szervezet akadályozta meg, hogy a Mecsekben védett természeti kincsek pusztuljanak a tervezett NATO radar felépítése során.

napi kerítés

A Védegylet munkatársa, Jánossy András elismerte, a pert a természetvédelmi törvény alapján indítják, a szerb–magyar határra építendő kerítés ugyanis két fontos régészeti területet, illetve természetvédelmi területeket is érint.

A szervezet szerint a kormány csak környezetvédelmi, illetve örökségvédelmi engedélyekkel építhetne kerítést, előtte egyeztetni kellett volna a szerbekkel. A természetvédelmi területet ráadásul nemzetközi egyezmények is védik, ezért ha a bíróság úgy dönt, abba kell hagyni az építkezést, és helyre kell állítani az okozott kárt.

A Védegylet korábban – Sólyom László volt köztársasági elnök hathatós közreműködésével – megakadályozta, hogy a védett bánáti bazsarózsa miatt a NATO-lokátor a Mecsekben épüljön meg.