hirdetés

Vége. Eddig bírta az egészségügyi dolgozók egyik vezéralakja, a feketeruhás nővérkeként elhíresült Sándor Mária.  Felmond ugyanis munkahelyén, mert nem akar tovább kiszolgálni egy hazug kormányzati rendszernek behódoló kamarát, de az egészségügynek nem fordít hátat. A fekete ruhás ápolónő munkáját idősgondozóként folytatná, ha lesz olyan bátor intézmény, ahová felveszik, közben segíti a menekülteket támogató civileket is.

sándor m1

Reális a félelem, hogy az államtitkári széket egy „Bólogató Jánosnak” adják, aki nem érti, vagy nem akarja majd érteni a szakma jogos anyagi és ellátási elvárásait, hanem kiszolgálja a kormány akaratát – mondta lapunknak Sándor Mária azután, hogy döbbenetes bejelentést tett az ATV-ben. A fekete ruhás ápoló ma reggel, az éjszakai műszak végén beadta felmondását a Péterfy Sándor utcai Kórházban.

A fekete ruhás ápolónő hónapokkal ezelőtt akciókat, demonstrációkat indított az egészségügyi szakma jobb megbecsüléséért, Zombor Gábor lemondása után úgy látja, az utolsó olyan vezető távozott a kormányból, aki megértette az ápolók és orvosok biztonságos betegellátásért érzett aggodalmát. A szakképzett csecsemőápoló úgy fogalmazott: a kormány, ahelyett, hogy szembenézne az egészségügy legfontosabb kihívásaival, az elvándorlással, az alacsony bérekkel, az eszköztelenséggel, változatlanul sikerpropagandát folytatva félrevezeti az embereket. Most például béremelésről beszél, amikor csak a nekik járó bérpótlékot fizeti ki. Sándor Mária szerint a legkorrektebb az lenne, ha senki nem vállalná el az ágazat vezetését, bár tudja, hogy ennek nincs realitása. Ő mindenesetre nem akar tovább a kiszolgálója lenni ennek a rendszernek – tette hozzá.

A lemondott államtitkárnak rajta keresztül üzennek orvosok, vezető ápolók, hogy köszönik a munkáját – árulta el hozzátéve, nemcsak a következő egészségügyi vezetővel szemben bizalmatlan, hanem azzal az ápolási kamarával szemben is, amelyik egy évtized alatt nem tudott érdemi előrelépést kiharcolni az ágazat dolgozóinak. A Péterfy néhány vezetője épp a kamarai szabályokra hivatkozva folyamatosan próbálta őt ellehetetleníteni a munkahelyén, de azt mondta: elég volt, nem akar rettegésben élni, inkább olyan munkahelyet keres, ahol nem kell a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tagjának lenni. Ezért azt tervezi, hogy idősek ápolásával folytatja munkáját, ahová nincs szakképesítése, vagyis segédápolóként vállalja a kemény fizikai munkát, csak ne kelljen függenie a kamarától. Nem keresett még új helyet és tudja azt is, a kórházak, vagy a bentlakásos szociális intézmények félve alkalmazzák majd, mert pontosan tudják, hogy ezután sem adja fel a harcot a kollégákért. Mégis reméli, hogy szakmai tudása, elkötelezettsége elég lesz ahhoz, hogy munkát találjon.

Arra a kérdésre, mit szólt a családja a döntéshez, amellyel a 140 ezer forintos szakápolói fizetése helyett legfeljebb 80-90 ezer forintot visz majd haza, Sándor Mária felnevetett: “ismernek, tudják, hogy szeretek dolgozni, mint ahogy azt is, soha nem hagyom el az egészségügyet. Ha kell, takarítást vállalok kiegészítésként, vagy gyerekfelügyeletet, de hazaviszem azt a pénzt, amit eddig.