hirdetés

Simán kifizette a 133 milliós bírságot a NAV-nak az az ázsiai férfi, aki háromszázezer fürdőruhát adott el feketén. A kereskedő két aktatáskányi pénzt adott át a végrehajtóknak. Azt nem tudjuk, hogy vajon a NAV és a rendőrség vizsgálja-e, hogy a kereskedőnek miből volt ennyi készpénze.

NAv bírság, pénz

A távol-keleti árukat forgalmazó kereskedőt egy dél-budapesti telepen ellenőrizte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az ügyvezető arra való hivatkozással, hogy csak nagykereskedésként működik, nem használt online pénztárgépet. A NAV munkatársai a telephely-ellenőrzés után néhány nappal próbavásárlásra mentek az árushoz, aki minden további nélkül kiszolgálta a vevőket, akik nem nagykereskedelmi tételt, csupán egy-egy fürdőruhát kértek. Nemcsak az derült ki, hogy online pénztárgépet kellene használnia az üzletnek, hanem az is, hogy semmilyen számlát, nyugtát nem állít ki az eladó.

A gazdálkodó mintegy 300 ezer fürdőruhát értékesített feketén, az áru értéke megközelítette a 165 millió forintot, ami 44,3 millió forint adóhiányt eredményezett. Az adóhiányon felül a bevétel eltitkolása miatt 200 százalékos adóbírságot, azaz 88,6 millió forintot szabott ki a NAV.

Az ellenőrzés után a költségvetési kár megtérülésére végrehajtást kezdett a hivatal. Az adóhiány fedezetére ideiglenes biztosítási intézkedésként mintegy 100 millió forint értékű fürdőruhát foglaltak le a végrehajtók. A helyszínen megjelent a vállalkozó is, aki a végrehajtóknak készpénzben megfizette az adóhiányt, azaz több mint 44 millió forintot.

Azt nem tudjuk, hogy vajon a NAV és a rendőrség indít-e vizsgálatot a kereskedő ellen, hogy miből volt ennyi készpénze.