hirdetés

A háziorvosi hiányát a belügyminiszter megoldaná körzetösszevonással. Sok körzetben már most sincs orvos, így a tervek szerint fél év után a szomszédos praxishoz csatolható az adott körzetet, ha addig nem találnak orvost. Pintér Sándor ötlete jónak tűnik, kérdés az amúgy is leterhelt háziorvosi mennyire fogják bírni a több beteget. Tény kérdése az ötlet anyagilag igencsak kecsegtető.

A kormány honlapján megjelent az a háziorvosi körzetek átalakításáról szóló rendelettervezet, amely a praxiskezeléssel kapcsolatos feladatokról – szúrta ki a hvg.hu. A tervezet a betöltetlen körzetek ellátásának biztosításáról, körzetek megállapításáról, az átalakítás részletszabályairól szól.

A kis körzeteket akár össze is vonnák, a szabad kapacitásokat pedig arra használnák fel, hogy minden körzetben legyen orvos. Erről, azaz a háziorvosi rendszer átalakításáról még tavaly szavazott a parlament. Takács Péter egészségügyi államtitkár a Portfoliónak a héten adott interjúban úgy fogalmazott: „luxus, hogy 150-200 főre tartanak fent egy praxist, 871 forint/fős finanszírozás mellett a fiatalok nem fognak elmenni praktizálni.”

A most megjelent dokumentum ezeket a kereteket teremtené meg azzal, hogy az alapellátási körzet kialakítása keretében a praxiskezelő új körzetet hozhat létre. A tervezet arra az esetre is kitér, ha az alapellátási körzet tartósan (hat hónapot meghaladóan) betöltetlen, akkor – fő szabályként – a szomszédos körzetbe építik be. Az önkormányzat és a háziorvos 30 napot kap arra, hogy az új körzethatárok alapján módosítsa a szerződést.