hirdetés

Érdekes határozatot hozott az Európai Bíróság, miszerint a bennragadt szabadság a munkavállaló halálával sem vész el, a munkaadóknak ki kell fizetniük az örökösnek. 

Europai Birosag

Az uniós joggal ellentétes az olyan nemzeti jogszabály és gyakorlat, amely a munkavállaló halála esetén kizárja a ki nem vett éves szabadság pénzbeli megváltását –áll az Európai Bíróság határozatában. Egy német munkavállaló özvegyének ügyében hozta meg ítéletét a testület, amely a magyar örökösök figyelmét is felhívja a problémára.

Az elhunyt 140,5 nap ki nem vett éves szabadságot gyűjtött össze, özvegye férje cégétől kérte a ki nem vett szabadság pénzbeli megváltását, természetesen elutasították kérelmét. A nő először a munkaügyi bírósághoz, végül az ügy tisztázása érdekében az Európai Bírósághoz fordult.

Az Európai Bíróság úgy határozott, hogy az uniós joggal ellentétes az olyan nemzeti rendelkezés vagy gyakorlat, amelynek értelmében a munkaviszony megszűnésekor pénzbeli megváltásnak nincs helye, jóllehet a munkavállaló betegsége miatt nem tudta kivenni a fizetett éves szabadságát. Emellett kimondták azt is, hogy ez a megváltás nem függ az érintett előzetes kérelmétől.

Az uniós döntés a magyar örökösöket is érinti, mivel itthon a munkavállalók halálával nem szűnik meg a joguk a fizetett szabadság pénzbeni megváltására. Ha a munkaadók ezt nem hajlandók kifizetni, akkor érdemes jogi útra terelni az ügyet.