hirdetés

Upszli. Bejött egyelőre az a forgatókönyv, amit pár napja írtunk. A Jobbik áll nyerésre közel 93 százalékos feldolgozottságnál.  A Jobbik jelöltje jelenleg, 400 szavazatnyi különbséggel vezet a második helyen a Fidesz jelöltje áll a tapolcai központú választókerületben. Ajkán viszont vezet a baloldali jelölt. Az már szinte biztos, hogy a baloldali jelölt nem tud beleszólni a győzelembe, Pad Ferencet és a mögötte lévő pártokra nemet mondtak a választók.

 rig lajos

Bár a Fidesz parlamenti kétharmada már február végén elveszett Veszprémben, a három esélyesebb párt között Tapolcán is kemény küzdelem zajlott a kampányban, ami annyira eldurvult, hogy az utolsó napokban a pártaktivisták a vetélytársak rendezvényeit próbálták széttrollkodni.

Vasárnap Ajka, Tapolca és Sümeg környékére figyel az ország: időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak ugyanis Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében, ahol a meccs háromesélyes. Az időközire azért van szükség, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Eredmények 92,24 százalékos feldolgozottságnál:

 

Fidesz (Fenyvesi Zoltán): 33,74

 

Jobbik (Rig Lajos): 35,28

 

MSZP-DK (Pad Ferenc): 26,92

 

LMP (Sallee Barbara): 2,05

 

Úgy tudjuk, az ajkai 13-as körzetet toronymagasan nyerte Pad Ferenc. 117 szavazatot kapott, míg fideszes ellnfele 69-et, a jobbikos 64-et. Itt 20 szavazattal nyert tavaly az MSZP. Helyből származó információnk szerint az eddig beérkezett tapolcai városi körzeteket mind megnyerte a Jobbik jelöltje.

Napközben úgy tűnt, a részvételi arányok inkább a Jobbiknak kedveznek,  ugyanis a párt által irányított városban Tapolcán az időközi választásokhoz viszonyítva elég magas volt a részvételi arány. Ugyanakkor a választási iroda által fél hatkor közölt részvételi adatok szerint a kerület másik két nagyobb városában, Ajkán és Sümegen kisebb volt a részvétel (lásd grafikonunkat). Bár ez még nem jelent semmit, csak az eredmények alapján lehet megmondani, hogy melyik párt mozgósított jobban, de ha lehet hinni az előrejelzéseknek és a tavaly őszi önkormányzati eredménynek, akkor Ajkán a baloldal, Sümegen a Fidesz hívei vannak többen. Már csak azért sem lehetett messzemenő következtetéseket levonni ebből, mert 2014 áprilisában Ajka jobban teljesített részvétel tekintetében, mégis az a Fidesz nyerte a kerületet, amely csak Ajkán kevesebb szavazókört tudott megnyerni, mint a baloldal jelöltje.