hirdetés

Ajjaj. Nyomoz az FBI a Fiatnál. Márkakereskedőik szerint a Fiat Chrysler sikertörténetét fals eladási adatokkal olajozták meg egy picit, ami nem igazán törvényes odaát a nagy vízen túl.

Fiat

Tőzsdehatósági és bűnügyi vizsgálat is indult a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ellen Amerikában, mert  a gyanú szerint a cég kozmetikázta az eladási adatait, így tudott tavaly rekordot rekordra halmozni. Az árfolyam manipulálására alkalmas csalásról januárban érkeztek az első hírek, akkor az FCA két viszonteladója perelte be a vállalatot. A Napleton lánchoz tartozó kereskedők állítása szerint a cég fizetett azért, hogy kereskedőik a valósnál kedvezőbb eladási adatokat vigyenek be a rendszerbe.

Nos, az igazság hamar kiderülhet, ugyanis a FBI a napokban házkutatást tartott a Fiat Chrysler kilenc regionális kereskedelmi képviselőjénél, akik közvetlen kapcsolatot tartottak a dílerekkel. Az általuk lefoglalt dokumentumok igazolhatják vagy cáfoltatják a piaci manipulációt. A vizsgálatok hírére hétfőn 5 százalékot zuhant az FCA árfolyama, de vissza is kapaszkodott azután, hogy a cég közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy mindig mindenben az előírások szerint járt el, és az általa a kereskedőkhöz és a fogyasztókhoz kiszállított autók eladási adatait tüntette fel tőzsdei gyorsjelentéseiben, nem pedig a kereskedők által leadott számokat. Hozzátették, hogy az ügy tisztázása érdekében mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Az egyik illinois-i kereskedő azt állította egy per során, hogy tavaly júniusban az FCA területi képviselője 20 ezer dollárt ígért neki azért, hogy negyvennel több eladott autót jelentsen le. A pénzt hirdetési támogatásként utalta volna át.