hirdetés

Meglepődtünk volna, ha a tragikus kimenetelű, négy áldozatot követelő hortobágyi tűzszerész-tragédia vizsgálata során nem a katonákra kenték volna a felelősséget picit. Most úgy tűnik, a katonák hibáztak. A kormányközeli napilap, a Magyar Idők szerint ugyanis elővigyázatlanság is közrejátszhatott a hortobágyi tűzszerész-balesetben.
tűzszerész balesetEgy különleges bombát akartak elszállítani a tűzszerészek, hogy megvizsgálják, ám az a mozgatás közben felrobbant.

Lezárult tegnap a hortobágyi tragédia vizsgálata, amelynek eredményéről ma számolnak be. A kormánylap szerint elővigyázatlanság okozhatta a balesetet, a tűzszerészek ugyanis egy különleges bombát akartak elszállítani az egyik mentesítési helyszínről, hogy megvizsgálhassanak és a fiatalabb szakembereknek bemutathassanak bizonyos szerkezeti elemeket.

Azt gondolták, hogy a szokásos biztonsági intézkedések után ezt megtehetik, de a robbanótest mozgatása végzetesnek bizonyult.

Azt nem tudni, hogy az indítószerkezeteket, mindegyiket kivették-e korábban a szakmai protokollok szerint a tűzszerészek. Felmerült ugyanis, hogy nem mindegyik lett esetleg eltávolítva, s emiatt robbant be a bomba.
A tűzszerészek, mint köztudott, tulajdonképpen bérmunkában voltak a hortobágyi területen, amire az EU súlyos milliárdokat adott a Nemzeti Parknak, azonban a munkálatok jelentős csúszásban voltak, így igen megfeszített tempóban dolgoztak a HM katonái.

A balesetben négy tűzszerész halt meg. A balesetet követően Simicskó István honvédelmi miniszter közölte, az elhunytakat hősi halottá nyilvánítják, és miniszter által adható legmagasabb elismerést, a Hazáért érdemjelet kapják.