hirdetés

Helyreigazítást kért a Fővárosi Itélőtábla elnök asszonya az előzetesbe került csaló bíró miatt. 20 év után történelmet írtunk sajnos, mert eddig bíróság sosem kért ilyet tőlünk, igaz MTI hreket is ritkán használunk fel. Azaz mi most balekok voltunk, mert elhittük az MTI-hírt, azaz a közmédia ismét jól teljesített. Természetesen Ribai Csilla elnök asszony kérését teljesítjük és bízunk benne az MTI is kapott ilyen levelet a Fővárosi Itélőtáblától.

 

Mint írtuk Előzetesbe került egy 62 éves ex bírónő, aki akár 12 évet is kaphat. A gyanúsítottat súlyos százmilliós csalással hozták összefüggésbe. A Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be a nem hétköznapi ügyben, mert a dutyiba került kolleganő náluk dolgozott hosszú ideig.

Elrendelte egy korábban bíróként, most ügyvédként dolgozó nő letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság. A nőt több százmillió forintos csalással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Budapest Környéki Törvényszék az MTI-vel tudatta, a 62 éves nő nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Itélőtáblán bíróként dolgozott, majd ügyvédként folytatta.

A gyanú szerint 2008 októberétől pénzintézetektől igényelt és kapott több milliós személyi kölcsönöket, amelyek törlesztéseit egy idő után nem tudta fizetni, így újabb és újabb, a korábbi hiteleket kiváltó kölcsönöket vett fel. Ezek egy részét visszafizette.
A nő a folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására 2012-től a kölcsönadókat megtévesztve magánkölcsönöket vett fel, noha tudta, esélyes sincs azok visszafizetésére. A jelentős összegeket gyermekkori barátaitól, közeli ismerőseitől, kollégáitól igényelte.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a bűnhalmazatra tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztés.
Az ex-bírónő letartóztatását azzal indokolták, hogy tényleges tartózkodási helye nincs bejelentve, a bűncselekményekből származó vagyona nem került elő, így megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne.

A gyanúsított jogi végzettségére, korábbi bírói beosztására és jelenlegi ügyvédi tevékenységére tekintettel megállapítható, hogy tisztában volt cselekménye súlyával, jogi minősítésével, tartott a büntetőjogi felelősségre vonástól.

A bíróság szerint amikor a gyanúsított tudomást szerzett az ellene folyó büntetőeljárásról hitelezőit hamis tanúzásra próbálta bírni, így feltehető, hogy a sértetteket befolyásolná, a bizonyítékokat megsemmisítené, elrejtené, újabb bűncselekményt követne el.
A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben elfogultságot jelentett be, így a Budakörnyéki Járásbíróságot jelölték ki az eljárásra. A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az indítványokat megvizsgálta és az ügyészi kezdeményezéssel egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítésekor hozandó határozatáig, de legfeljebb egy hónap időtartamra. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

Az azért érdekes, hogy ebben a különös bűnügyben a vádhatóság a gyanúsítottnak még csak a nevének a monogramjait sem merte közölni. Máskor megteszik gondolkodás nélkül.

A Fővárosi Itélőtábla helyreigazító közleménye.

A csaló brónő soha nem dolgozott a Fővárosi Ítélőtáblán. A Fővárosi télőtábla pedig nem jelentett be elfogultságot az ügyben, hanem az ügyben elfogultságot bejelentő Fővárosi Törvényszék helyett az eljárásra a Budakörnyéki Járásbíróságot kijelölte.

Az Előzetesbe került az ismert bírónő cimmel megjelent közleményben valótlanul állítottuk, hogy a gyanúsított a gyanú szerint a nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Itélőtáblán dolgozott bíróként.

Valótlanul állítottuk továbbá azt is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be.

Ezzel szemben a valós tény az, hogy a gyanúsított soha nem dolgozott a Fővárosi Itélőtáblán.

A Fővárosi Itélőtábla pedig nem jelentett be elfogultságot az ügyben, hanem az ügyben elfogultságot bejelntő Fővárosi Törvényszék helyett az eljárásra a Budakörnyéki Járásbíróságot kijelölt. -írta dr.Ribai Csilla, elnök asszony az Esti Újságnak.