hirdetés

Ki marad itthon a következő évtizedekben? A kérdés korántsem költői, a Tárki felmérése ugyanis megdöbbentő trendet vetít előre: a tanulók 67 százaléka, a diplomás felnőttek 21 százaléka, a munkanélküliek 27 százaléka, az érettségizettek 16 százaléka, és a teljes lakosság 15 százaléka tervez külföldi munkavállalást vagy tartós kivándorlást.

egyetemisták

A bármilyen típusú migrációt, vagyis rövid vagy hosszú távú munkavállalást, illetve kivándorlást tervezők aránya tavaly áprilisra nagyot nőtt, ekkor a korábbi kétszeresére ugrott, majd júliusra kismértékben csökkent, és októberre összességében változatlan maradt. A migrációs hajlandóság halmozott értéke nem változott 2015-ben – írja a VG Online, a társadalomkutató intézet anyagára hivatkozva.

Jóval magasabb az átlagnál (29 százalék) a migrációt tervezők aránya azok körében, akik nem tudják eldönteni, hogy elmennének-e szavazni. Pártpreferencia alapján is nagy a szórás a migrációs hajlandóság terén: a Fidesz–KDNP, illetve az MSZP szavazói körében alacsonyabb, a bizonytalanok és különösen a Jobbik-szimpatizánsok körében magasabb az átlagnál.

Érdekesség, hogy a migrációt tervezők háromnegyede válaszolta azt, hogy a munkanélküliség elkerülése érdekében hajlandó lenne az országon belül ingázni: miközben az aktív népességnek csupán valamivel több mint a fele ingázna munka miatt. A kivándorlást, illetve rövidebb-hosszabb távú külföldi munkát tervezők más szempontból is mobilabbnak vallják magukat, többségük egy állás érdekében nemcsak ingázna, hanem el is költözne országon belül egy másik településre. Az aktív lakosság mindeközben igen nehezen mozdul, többségük a lakóhelyén vagy annak közelében vár munkalehetőségre, és csak kevesebb mint egyharmaduk költözködne ilyen okból.