hirdetés

Az Uniót megint átvertük, hisz kikértük a véleményüket a bajba jutott devizahitelesek ügyében, de mi a válaszra már nem vártunk. Így mondhatni megint nagyot alkottunk és megint erőből cselekedtünk. Úgy viselkedünk mint egy eminensnek tünő diák, akinek a jegyei csak elégségesek.  s bár tanácsra várunk mér jó előre eldöntöttük mit cselekszünk.  A magyar kormány a jövő héten levelet küld az Európai Központi Banknak (EKB) arra válaszul, hogy a bank véleménye szerint a kormány nem megfelelően egyeztetett a devizahiteles törvényről – közölte az Igazságügyi Minisztérium.

EKB

Jelenleg a dokumentum pontos tartalmáról folynak a tárcaközi egyeztetések – írta az igazságügyi tárca közleményében hozzátéve: amint elkészül a válasz, azt teljes egészében ismertetni fogják a sajtóval.
Az EKB akár meg is semmisítheti az egy hónapja rapid módon elfogadott devizahiteles törvényt, ha túlságosan megorrolnak Magyarországra, amiért nem megfelelően egyeztetett a jogszabályról. Az EKB részéről közvetve erre tettek utalást a VS.hu-nak azzal, hogy felhívták a figyelmet az EKB kedden megfogalmazott véleményének első részére.
A hivatkozott paragrafusok kusza halmazának kibogozása után egyértelmű: az Európai Központi Bank minden olyan esetben eljárást indíthat az Európai Bíróságnál, amikor úgy érzi, hogy egy tagállam elmulasztotta konzultációs kötelezettségét. Márpedig az EKB kedden közzétett véleménye szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium csupán az eredeti törvényjavaslatot küldte el a Központi Banknak, a módosításokat nem, és mire a frankfurti székhelyű szervezet észbe kaphatott volna, a magyar parlament már el is fogadta a jogszabályt.