hirdetés

Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által kedden benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-európai Egyetem a CEU működését Budapesten – írta a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

 

ceuDavid Kostelancik közölte: magyarok ezreit oktatta és alkalmazta az egyetem, amely az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval.

Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben – jellemezte az egyetemet.

A CEU az amerikai-magyar kapcsolatok sikertörténete, amely erős kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban – hangsúlyozta, hozzátéve: országa ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az egyetem működését vagy függetlenségét.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról azt mondta, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezne. Az államtitkár nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a CEU ellehetetlenítése-e a kormány célja, és jelezte: szerda este ülnek le tárgyalni az egyetem rektorával.

Mint ismeretes a CEU-t a Fidesz kormány által ellenségnek kikiáltott amerikai-magyar milliárdos Soros György is támogatja és lehet, hogy az intézmény ellehetetlenítése mögött legfőképp az is állhat, hogy Sorosnak keresztbe tegyenek. Bír bízunk benne ez csak kosza tévedés.