hirdetés

Hagyó Miklós elsőrendű vádlott védőjének perbeszédével folytatódott az egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társainak büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. A politikust és 13 társát bűnszervezet tagjaként elkövetett különösen nagy vagyon hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják.  A baloldali politikus védője arról beszélt: a vádiratban meghatározott „szegényes anyag” a tárgyaláson tovább szűkült, „a bizonyítási morzsák” pedig nem igazolnak semmit.

Hagyó Miklós

Kádár András védő az öt napon keresztül tartó ügyészi perbeszéd részleteinek támadásával próbálta azt bizonyítani, hogy védencét alaptalanul vádolják a vádiratban ismertetett cselekményekkel. Álláspontja szerint a nyomozati szakban törvénytelenségek sorozatát követte el a hatóság, nem indokolták kellőképpen azt sem, hogy Hagyó Miklóst miért kellett előzetes letartóztatásba helyezni, ugyanis szerinte nem állt fenn a külföldre szökés veszélye. Az ügyvéd azt mondta, hogy a nyomozóhatóság a gyanúsítottak megfélemlítésével kényszerítette ki azok vallomásait.

Kádár András a második vádpont, a kétszer 15 millió forint átvételének bizonyítását elfogadhatatlannak nevezte, arra hivatkozva, hogy azt csak a negyedrendű vádlott nyomozati vallomása tartalmazta, amelyet az a bíróság előtt visszavont. A vád a pénz eredetéről nem tartalmaz semmit – mondta, hozzátéve, hogy ami a büntetőeljárásban nincs bizonyítva, az nem létezik.

Álláspontja szerint a per Kecskemétre helyezése törvénytelen, hozzátette azonban, hogy nem volt és nincs ellenvetése a bírói tanáccsal szemben, álláspontja elvi alapú.

Kádár András, majd az általa délután megbízott védő perbeszéde arra irányult, hogy bebizonyítsák: Balogh Zsolt negyedrendű vádlottnak, a BKV Zrt. megbízott vezérigazgatójának vallomásai önmaguknak és a tényeknek is ellentmondanak.

Balogh Zsolt a nyomozati szakban önmagára és Hagyó Miklósra is kiterjedő, részletes vallomást tett, a szembesítést is vállalta. A per során azonban visszavonta nyomozati vallomását, és részletes vallomást nem tett a törvényszék előtt. A védők perbeszédükkel Hagyó Miklós ártatlanságát úgy is próbálták bizonyítani, hogy a vádhatóság megállapításait minősítették, megalapozatlannak, nem bizonyítottnak, légből kapottnak értékelték, bizonyítékait próbálták kétségbe vonni. Álláspontjuk szerint védencüket fel kell menteni az ellene emelt vádpontok alól.

Hagyó Miklós elsőrendű vádlott védőinek perbeszéde csütörtökön folytatódik, majd további vádlottak védői mondják el perbeszédüket.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró tervei szerint 2016. január 21-én hirdet elsőfokú ítéletet a perben. Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 13 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.