hirdetés

A bencés apátság segít az arra járó menekülteknek. S nem tartanak attól, hogy embercsempészettel gyanúsítanák meg őket. A napok óta gyalog, az autópályán vándorló migránsokhoz előbb zarándokként akartak csatlakozni a gimnázium diákjai, majd az éjszaka folyamán önkéntesen hoztak ide családokat. A bencések mindezt úgy teszik, hogy pár napja igen nagy botrányt kavart Erdő Péter bíboros kijelentés, miszerint azért nem segít a magyar katolikus egyház a migránsoknak, mert akkor embercsempésszé válnának.

pannonhalmi_apatsag

Várszegi Asztrik főapát kimondta, hogy ha valaki odaérkezik, mindenképpen be kell fogadni, ki kell nyitni előtte az ajtót.

Nem hagyhatunk kint senkit, ez az evangéliummal ellentétes lenne – jelentette ki Várszegi Asztrik főapát.

Az érkezőket a tornateremben matracokra fektették le. Sok köztük a gyerek. Két 12 év körüli fiú család nélkül érkezett Szíriából, ők az apátságból haza tudtak telefonálni szüleiknek. Azonban az apátság lassan megtelik, kicsinek bizonyul.

Az önkéntesek folyamatosan hoznak újabb embereket, osztrák segítők pedig autókkal viszik át a családokat egy bécsi katolikus plébániára. Christoph Schönborn bíboros már szerdán jelezte, hogy az osztrák katolikus egyház is segíti a menekülteket.

A pannonhalmi apátság korábban is nyújtott menedéket. Apor Vilmos a világháborúban a pincében bújtatott zsidókat. Kapacitásuk azonban kicsi, nem tudnak sok embert elszállásolni.

A Pannonhalmi Bencés Apátság különleges státuszt élvez, közvetlenül a pápának vannak alárendelve, így semmilyen módon nem befolyásolják őket Erdő Péter kijelentései.