hirdetés

A Baptista Szeretetszolgálat „Tisztelet a Hősöknek” programjának részeként 100-100 ezer forint kegyeleti támogatást ajánlott fel a súlyos hortobágyi tűzszerész-tragédiában elhunytak családjainak. A baptisták természetesen a túlélő tűzszerésznek, Tóth Péternek is felajánlották ugyanezen adományt, aki elhunyt hősi társainak a megsegítésére ajánlotta ezt fel azonnal.

tűzszerészek

A Baptista Szeretetszolgálat itthon is segít. A hortobágyi tűzszerész-tragédia áldozatainak a családjának és túlélőjének ugyanis fejenként 100 ezer forintos kegyeleti támogatást adott a Tisztelet a Hősöknek programjuk keretein belül. A súlyosan sérült tűzszerész Tóth Péter személyes kérését tiszteletben tartva a Baptista Szeretetszolgálat a számára felajánlott összeget egyenlő arányban osztotta szét az elhunyt tűzszerész bajtársak közvetlen hozzátartozói között.

A karitatív szervezet vezetője Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke személyesen fejezte ki részvétét az elhunyt tűzszerészek családtagjainak, amely során megtörtént a kegyeleti támogatások átadása is.

Mint ismeretes, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült. A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is folyik. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését, amelyet a tűzszerészek alvállalkozóként, azaz bérmunkában tisztítottak nap mint nap a halálos bombáktól. Ezen súlyos tragédia során derült ki az is, hogy a honvédség egyetlenegy katonájára sem kötött biztosítást, illetve azt az előző miniszter, Hende Csaba felmondta, mondván, az túl drága. Így az Afganisztánban és más veszélyes helyeken lévő magyar katonákra és a déli határon szolgálatot teljesítőkre sincs biztosítás.