hirdetés

A parlamentbe be nem kerülő kis pártok, vagy sokak szerint csak bizniszpártok több mint félmilliárdot kaszáltak.  Összesen 630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, és a kiszabott kétmilliárd forintos választási bírságoknak alig két százalékát sikerült csak behajtani.

pénz-

Összesen 630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásokból, amelyet a Parlamentbe be nem került szervezetek, illetve azok egyéni jelöltjei kaptak. A trükk végtelenül egyszerű volt. Mindenki ész nélkül másolta az összegyűjtött aláírásokat és neveket, hisz már nem kopogtatócédulát kellett gyűjteni, hanem aláírásokat az induláshoz. Így lehetett az, hogy olyan szervezetek is százmilliós támogatásokhoz jutottak, akikről eddig soha nem lehetett hallani. Persze a rendőrség próbálkozott ezen kamu aláírások miatt nyomozni, de több-kevesebb sikerrel jártak.

A másik trükk pedig  a fő attrakció volt, hogy az egyéni jelölt a kampányára kapott összegekről lemondott a pártja javára. Miért is? Hát hajtsa be az állam egy párton a tartozást, ha semmi vagyona nincsen. Sok sikert hozzá, hisz lehetetlen kísérlet mindez. Persze a képviselők kaptak rendesen a támogatásból, nem túl törvényes módon. Talán egyedül az egykoron szebb napokat és kormányzást is látott MDF-ből átalakult JESZ-nél volt csak az, hogy  jó pár képviselőjelölt nem mondott le a párt javára az állami kampánytámogatásról, így most szerencsétlenek fizethetik vissza az államnak a felvett pénzt. Állítólag van olyan, akinek a nyugdíjából vonják. Míg másnak a fizetéséből.

A biznisz- vagy kis pártokra a összesen kétmilliárd forintra rúgó választási bírságot szabtak ki, s ennek alig két százalékát sikerült eddig behajtani.

A kincstár közlése szerint a NAV egyéni jelöltektől 27 millió forintot tudott behajtani. A parlamentbe bejutott LMP-re is kiróttak egymillió forint bírságot az elszámolás hibái miatt, de ők önként, pontosan befizették azt.

Jelenleg 230 egykori képviselőjelölttől követelnek 249,8 millió forintot. Emellett az Összefogás Párt 57, a Seres Mária Szövetségesei 56, az Új Magyarország Párt 47, az Együtt 2014 Párt 36, a Független Kisgazda-, Földmunkás és ­Polgári Párt 45, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség 61, a Zöldek Pártja 43, az Új Dimenzió Párt 33,9 millió forinttal és kamataival tartozik.

(Fotó: Alfahír)