hirdetés

A fűnyírók gyakori használata során az alkatrészek gyorsabban kopnak, és hamarabb hibásodhatnak meg. A meghibásodott alkatrészek az esetek többségében cserére szorulnak, ezért célszerű kiemelt figyelmet fordítani a védelmükre a helyes használati módszerek alkalmazásával. Olyan tanácsokat szeretnénk ismertetni, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a fűnyíró hosszan tartó, hatékony működéséhez.

 

Engedd le a benzint a fűnyírási szezon végén

 

A fűnyíró szerelő szakemberek szerint érdemes leengedni a benzint a szezonbeli utolsó munka befejeztével. A sokáig a munkagépben tárolt benzin kárt okozhat a működésben, és akadályozhatja a legközelebbi indítást.

 

Ellenőrizd az olajszintet

 

Az olajszint rendszeres ellenőrzése kiemelkedően fontos feladat a fűnyíró karbantartása folyamán. A régi, szennyezett olajat azonnal le kell engedni és frissre cserélni. Az olaj leeresztéséhez a fűnyíró alján található dugót szükséges kihúzni.

 

Ha a fűnyírón nem található leeresztő dugó, abban az esetben a gépet célszerű óvatosan oldalra fordítani, amíg a töltőnyíláson keresztül el nem kezd folyni az olaj.

 

Tisztítsd meg az alvázat

 

A fűnyírás során nagy mennyiségű növényzet halmozódhat fel az alvázban, amely akadályozhatja a munkagép megfelelő működését a teljesítmény csökkentése által. Célszerű drótkefe segítségével eltávolítani az ott ragadt fű- és növénycsomókat, hogy a fűnyíró ismét optimális hatékonysággal tudjon működni.

 

Biztonsági óvintézkedésként érdemes a gyújtógyertyát eltávolítani, ha az alváz körüli karbantartási feladatok ellátására van szükség.

 

Vizsgáld meg a légszűrő állapotát

 

Az eldugult vagy piszkos légszűrő csökkenti a fűnyíró teljesítményének mértékét, és károkat okozhat az alkatrészekben. A legtöbb fűnyíró egyszerű hozzáférést biztosít a légszűrő megtekintéséhez, ezért rövid idő alatt el lehet végezni a műszaki állapotának ellenőrzését.

 

A légszűrő cseréje nem jár komoly anyagi költséggel, mivel egy viszonylag gyakran cserélendő alkatrésznek számít. A szakemberek évente legalább egyszer javasolják a légszűrő cseréjét a fűnyíróban.

 

Figyelj oda a pengék élességére

 

A fűnyírókések a kavicsok, a nagyobb faágak és a többi, keményebb felületű tárgyak miatt veszítenek az élességükből. A nem megfelelő élességgel rendelkező fűnyírókésekkel az a legnagyobb probléma, hogy aránytalanul tépik le a növényzetet, nem pedig egyenes vonalban vágva.

 

Az alkatrészek cseréjének fontossága

 

A meghibásodott alkatrészeket érdemes minél hamarabb cserélni, hogy folytatódhasson a munkavégzés, és a munkagép műszaki állapota is rendben legyen. A fűnyíró traktoroknál kifejezetten ajánlott odafigyelni az ékszíjak állapotára és működésük helyességére. Amennyiben cserére szorulnak, az Agrooroszi.hu-n található fűnyíró traktor ékszíjak garantálják az átlagon felüli minőséget, és a hosszan tartó, akadálymentes működést.