hirdetés

Elítélték Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Gyorsított eljárásban közérdekű munka büntetéssel sújtotta a Budai Központi Kerületi Bíróság csoportosan elkövetett garázdaság és rongálás miatt. Gulyás és Varga valamint egy ismeretlen harmadik személy, hogy lehessen csoportról beszélni ugye, a Sándor-palota épületére festékes flakonokat dobott.

gulyás-vargaA bíróság a flakonokat beszerző Gulyás Mártont 300 óra, fizikai munkakörben eltöltendő közérdekű munka büntetéssel sújtotta, egyúttal megszüntette a vele szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság által, ugyancsak garázdaság miatt kiszabott próbára bocsátást. Társának, Varga Gergőnek 200 órányi közérdekű munkát kell végeznie.

Az ügyész előzőleg próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a védők pedig mindkét vádott felmentését kérték, arra hivatkozva, hogy szerintük nem minősül bűncselekménynek védenceik cselekménye.

A két vádlott bocsánatot kért azon rendőröktől, akik festékesek lettek, mert nem ő nekik szánták a festékes flakonokat.  Gulyás vádlott azonban úgy vélte, hogy a demokrácia megcsúfolását már nem bírta, hisz az államfő miután aláírta aCEU ellenes törvényt, ő úgy érezte, hogy tennie kell valamit. ekkor döntött a festékes támadás mellett, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az alkotmányt és a demokráciát lábbal típorják ma Magyarországon a politikusok.

Az ügy érdekessége, hogy egyfajta erődemonstrációként a két vádlottat őrizetben tartották, ráadásul 72 órásban, mintha olyan nagy súlyos és közfelháborodást kiváltó cselekményt vittek volna véghez.

Lassan eljutunk oda, hogy tüntethetünk otthon a pincében. Lassan eljutunk oda, hogy vehetjük elő a szamizdatok nyomtatására alkalmas régi, elavult őseink technikáját és az aluljárókban titokban osztogathatjuk ezeket, hogy elmondhassuk a véleményünk, majdnem szabadon.

( Fotó: blikk )