hirdetés

Az adósok és hitelezők helyzetéről, valamint a követeléskezelés trendjeiről tartottak konferenciát a Magyar Követeléskezelők és Információ Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) szervezésében. A lakossági és vállalkozói követelések mennyiségének alakulása mellett téma volt a jogszabályi környezet, a szabályozások jelenlegi rendszere és azok várható változásai.

MAKISZ

A követeléskezelés egyik legnagyobb feladata jelenleg az adatvédelem és az új követeléskezelési törvény előkészítése – jelentette ki Felfalusi Péter, a MAKISZ elnöke a szervezet mai Követeléskezelési Konferenciáján. A területre az utóbbi időszakban fordult kiemelt figyelem is komoly hajtóerő volt abban, hogy az adósságok rendezésében meghatározó szerepet játszó követeléskezelő és faktoring cégek piacát és helyzetét áttekintsék.

A MAKISZ tagjai által kezelt közel 500 milliárd forintnyi tőkeállomány és a közel 14 millió ügy jól mutatja a szakmai szervezet és a téma súlyát. A követeléskezelő cégek mellett a szabályozó szervezetek képviselői (IM, MNB, NAIH) és a megbízói oldal is jelentős számban képviseltette magát a rendezvényen. A konferencián kiemelték, hogy közös érdek, hogy a követelést értékesítők vagy azok kapcsán megbízást adó cégek folyamatosan együttműködjenek a követeléskezelő cégekkel és fokozott figyelmet fordítsanak a szabályoknak való megfelelésre.

A lakossági hitelezés területén mind az ügyek számában, mind a tőkeértékben jelentős visszaesés történt a 2015-ben. Ezen belül is jobban visszaszorultak a fedezetlen követelések és egyre inkább eltolódott a hangsúly (a banki elszámolások lezárultával) az ingatlanfedezettel rendelkező nagyobb értékű ügyek irányába.

A vállalati hitelezés piacán a kezelt követelések tőkeértéke nem változott jelentősen, ugyanakkor az átlagos ügyérték – közel 20 százalékkal – 850 ezer forintra emelkedett. Az előadásokon elhangzott, hogy a cégek egyre tudatosabban építenek be saját folyamataikba vállalati kockázatkezelési előminősítő rendszereket, amely trend egyfajta gazdasági kultúrában való fejlődést is mutat.

A jogi eljárások meghatározóak a behajtási folyamatokban, mégis sokakat meglepett az a szám, hogy a MAKISZ tagjai 2015-ben közel 200 ezer fizetési meghagyásos eljárást indítottak, és összesen mintegy 600 ezer végrehajtási eljárásuk van jelenleg folyamatban.

A MAKISZ elnöke azt is kiemelte, hogy a szakma elsődleges célja, hogy az adósokkal megegyezzenek, akár részletfizetési megállapodást kössenek. Azon adósok esetében, akikkel sikerült érdemben felvenni a kapcsolatot, mintegy 60 százalékban sikerült ilyen új megállapodást kötni, ami a 2015-ös évet tekintve csaknem 150 ezres mennyiséget jelent.