hirdetés

Úgy tűnik, a csőd szélére sodródott hulladékgazdálkodó cégek közül az egyik a napokban bejelentette, hogy ennyi volt. 33 településen fel kell készülni arra, hogy már nem tudják elvinni a szemetet. Észak-Magyarországon így több település halmozhatja majd fel a szemetet, ha nem találnak gyors megoldást.

szemétszállítás

Nem lesz, aki elvigye a szemetet 33 telepölésen, mert az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezet gazdálkodási Nonprofit Kft. (ÉNYMK) nem tud tovább veszteségesen működni. Még tovább 108 település járhat hasonló módon, ha a hulladékszállítási biznisz körüli pénzügyi krízis nem oldódik meg.

A hulladékszállító cégek szerint az a baj, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) szedi be a díjakat májustól és fizeti a szolgáltatásokat is, legalábbis elvileg. De mivel a rendszer utófinanszírozásra épül, a szolgáltatók eddig nem kaptak egy vasat sem. A vészhelyzet kezelésére a kormányzati szervezet úgy döntött, mintegy gyorssegélyként pályázati lehetőséget hirdet a szolgáltatóknak, akik május 27–31. között adhatták be kérelmüket az NHKV-hez, hogy kapjanak annyi pénzt, amiből legalább pár hétig még fenn tudnak maradni.

A magyar hulladékszállító cégek legalább fele ugyanis veszteségesen működik, a kivéreztetésben többek között a rezsicsökkentésnek is szerepe van, de ha az NHKV pályázatán nyernek is, az csupán a hiányt csökkentheti, s legfeljebb lélegeztetőgépen tartja a cégeket, nem hoz valós megoldást.

– Már tavaly is abba akartuk hagyni, mert látszott, hogy törvényesen működve durva veszteségeink lesznek, de meg akartuk várni, hogy mi lesz a legújabb szabályozás. Lehet, hogy önhibájukon kívül, de most már úgy látjuk, hogy az NHKV-nál nincsenek felkészülve feladatra, teljesen kiszámíthatatlan minden. Előretekintve is olyan finanszírozási képletet adtak meg, amiből szerintem még ők se tudják, hogy mi fog kijönni, mi pedig pláne nem – mondta az Indexnek Papi Zoltán, a csőd felé bukdácsoló ÉNYMK egyik vezetője.

Az érintett települések a jövő héten arról fognak tárgyalni, hogy össze tudnak-e dobni 30 millió forintot, hogy a cég az év végéig el tudja látni a feladatait.

Felelőtlen és alaptalan riogatásnak tartotta az NHKV a szolgáltató bejelentését, mivel az ÉNYMK nem jól adta be a pályázatát a gyorssegélyre, de még van lehetősége hiánypótlásra hétfőig.

Addig, míg a településeken a jelenlegi szolgáltató nem tudja elszállítani a szemetet, a Katasztrófavédelemnek kell akcióba lépni. Persze, ez nem azt jelenti, hogy majd a tűzoltók ürítik ki a kukákat és viszik el azok tartalmát, hanem kijelölnek majd egy másik céget, amire összesen 15 napjuk van.

A kijelölt cég felmerülő többletköltségeit a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal kontrollja mellett az állam rendezi.