hirdetés

A japán sarkvidéki kutatóintézet szakemberei élesztettek újra egy medveállatkát, amely körülbelül 30 éve fagyott meg az Antarktiszon.

medveállatka

A medveállatka 1 milliméternél is kisebb, és leginkább arról híres, hogy a legborzasztóbb körülmények között is életben tud maradni, legyen az nagyon magas nyomás vagy akár sugárzás. Ezek a kis lények képesek arra, hogy bizonyos időre teljesen leállítsák az anyagcseréjüket.

A japán kutatók még 1983-ban találták a medveállatkát és tojását egy antarktiszi mohán. Akkor Japánba vitték, és mínusz 20 fokon, lefagyasztva tartották őket. A 2014-es felengedés után két héttel az állat mozogni és enni is elkezdett. Kiderült, hogy a tojásban 19 másik tojás is van, ezekből 14 kelt ki. A kutatók semmilyen kóros elváltozást nem találtak a kikelt egyedeken – olvasható a tudományos cikkben.

A világon már korábban is sikerült ilyen módon – tehát fagyasztás után – újraéleszteni medveállatkát, de az csak 9 évig volt fagyott. A 30 éves hibernálás utáni élet rekordnak számít a tudományos világban.