hirdetés

Mától 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók azok a szálláshelyek, ahol védettségi igazolvány nélküli vendégek tartózkodnak, vagy ahol zenés, táncos eseményt, illetve tíz fő feletti családi vagy magánrendezvényt tartanak – derül ki a péntek este megjelent Magyar Közlönyből.

A május 1-től hatályba lépő szabályzatból a bírság összege újdonság, hiszen eddig 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhetett a büntetés összege. Hasonló szigor várhat azokra is, akiknek a védettségi igazolvány nélküli alkalmazottai maszk nélkül szolgálják ki a vendégeket.

Védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek moziba, konditerembe, színházba, éttermek belső termeibe.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be Facebook-oldalán, hogy átléptük a négymillió beoltottat. Hangsúlyozta: ezzel újabb szakaszhatárhoz értünk, védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek moziba, konditerembe, színházba, éttermek belső termeibe. A kijárási tilalom kezdete mától este 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

Szombattól a kis plasztikkártya a szabadságot jelenti, sok jogosult azonban máig nem kapta meg.

Péntek délután megjelent a Magyar Közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter határozata is a védelmi intézkedések lazításáról. Eszerint május 1., szombattól védettségi igazolvánnyal látogathatók a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkuszok,  a mozik, az edző- és fitnesztermek, a sportesemények, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, a múzeumok, a játszóházak, valamint kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső helyiségei is azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

 

(Tál D.)